Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny vässad Olympus Pen

/

Olympus är redan på gång med en vässad version av sina populära Pen-modell.

Annons
Olympus är redan på gång med en vässad version av sina populära Pen-modell. E-P2 får liksom kusinmodellen Panasonic GF1 lös elektronisk sökare.
Det märks allt tydligare att Olympus och Panasonic samordnat sina modeller inom micro-fourthirds-systemet. Först kom Olympus E-P1 i vitt och silver. Sedan kom Panasonic GF1 i seriöst svart med lös elektronisk sökare och nu kommer Olympus E-P2 också i svart och med elektronisk sökare.

Panasonics vidvinkelzoom 9-18/4-5,6 kommer också i olympuskostym. Olympus gör också en 14-150mm F4-5.6 som kan vara en variant av Panasonics 14-140/4-5,8 men utan bildstabilisering. Olympus har istället bildstabilisering i kamerahuset.

E-P1 fick kritik för att den saknade en inbyggd optisk sökare. Någon sådan är inte aktuell i E-P2 heller, däremot går det att sätta en elektronisk sökare i blixtskon. Den ansluts med en datakontakt som sitter under blixtskon. Det går också att ansluta en mikrofonadapter kallad EMA-1.

Sökaren VF-2 har en upplösning på 1.440.000 bildpunkter. Några fördelar jämfört med en optisk sökare är att den går att vinkla, visat exakt bildutsnitt, fungerar med zoom och visar om skärpan är rätt inställd.

Nytt med E-P2 är också en förbättrad autofokus. Nu ska det går att följa rörliga motiv med skärpan.

Nya E-P2 finns för leverans i mitten av januari 2010. Rekommenderat cirkapris för E-P2 inklusive 14-42mm samt elektronisk sökare ligger på 11.000 kronor inklusive moms.


/Magnus Fröderberg
Annons