Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny utställning på Gaaltije

Slöjdare, formgivare, skådespelare, författare, filmare – alla med rötter i Björkvattsdalen. I helgen öppnade utställningen Vaapsten Bïjre på Gaaltije i Östersund.

– Det här är min faster, säger projektledaren Sagka Stångberg och pekar på kvinnan som är avbildad i konstnären Tomas Colbengtssons glasskulptur intill henne.

Dåtid och nutid möts i en utställning där släktband löper som röda trådar genom rummet. I lördags var det vernissage på Gaaltije för grupputställningen Vaapsten Bïjre där samtliga konstnärer, hantverkare, författare och designers bor i eller har rötterna i Björkvattsdalen i södra Lappland. Utställningen tillkom under Umeå kulturhuvudstadsår 2014 och har turnerat till ett flertal platser inom det samiska området.

Birger Ekerlid, bekant som skribent i Länstidningen, är en av tjugo medverkande. Hans romantrilogi "Fattiga som de voro", "Separatorn" och "De tvångsförflyttade" som delvis utspelar sig i området finns med i utställningen.

– Mina föräldrar slöjdade så det kom sig naturligt att jag fortsatte, säger Per-Martin Israelsson som visar knivar och en svensk-sydsamisk ordbok han är författare till – han är språkkonsulent också.

I hyllan under hans verk finns dotterns, Maj Annilinn Fjellström Israelssons, mjukt vita huvudbonad.

– Det finns ingen rättighetsaspekt i slöjden, säger Per-Martin Israelsson.

Medan renskötsel, jakt- och fiskerättigheter är konfliktfyllda områden som regleras av myndigheter och samebyarnas medlemmar är slöjden och hantverket fria att tillgå. Konflikterna kring rättigheter går generationer tillbaka i Björkvattsdalen som är ett av de sydsamiska områden den svenska staten tvångsförflyttade nordsamer till. Området har också påverkats mycket av vattenkraftens dämningar. Ett nutida hot är planerna för Rönnbäcksgruvan i området.

– Det är ännu ett övergrepp i området, det finns mycket paralleller där till Vattenfalls härjningar, säger Marie Persson.

De senaste åtta åren har hon lagt en stor del av sin tid på att kämpa mot planerna på den gruva hon menar skulle ödelägga framtiden i Björkvattsdalen. Hon är grafisk formgivare som visar textilier med ett traditionellt sydsamiskt mönster och grafiska blad där hon låter fotografier, texter och generationer mötas.

– Det enda vi vill är att leva och existera och föra vår kultur vidare, säger hon.