Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny utbildning i hållbarhet ska stärka företagschefer

Lernia ansöker i dagarna om att starta en ny kvalificerad yrkesutbildning I Östersund med inriktning på hållbarhet.

Annons

Genom företagskontakter har det framkommit att ledare med bred kunskap inom hållbarhetsområdet efterfrågas, eftersom kunderna vill veta allt mer om vad företagens produkter består av.

Ansökan från Lernia om utbildning av hållbarhetsdrivande produktledare skickades till Yrkeshögskolemyndigheten i går.

Kortfattat handlar det om att följa en produkt från innovation och design till produktion.

– Vi ser tre arbetsmarknader för en person som går en sån här utbildning, säger Håkan Mol, affärsutvecklare på Lernia College i Östersund.

• Det man tror kommer att expandera mest är arbetsmarknaden hos företag som Coresource, som LT skrev om i går, vilka säljer en tjänst i form av hållbarhetsdeklarationer åt företag.

• Även hos små och medelstora företag som köper den typen av tjänst beräknas behovet av personer med kompetens inom kvalitets- och miljöansvar öka framöver. Produktchefer nämns i det sammanhanget.

• Inom stora företag som har egna avdelningar för produktansvar kan utbildningen vara en karriärväg, för den som har den här bakgrunden och börjar sin anställning exempelvis som produktledare.

Efter ett flertal möten i landet har bilden av vad som efterfrågas blivit allt tydligare.

– Från företag som varit i kontakt med Lernia har det framhållits att glappet är alltför stort i språnget från gymnasieskolan till högskolan. Ingen av utbildningarna ger det företagen efterfrågar i det här avseendet, enligt Håkan Mol.

– Dom behöver mer av praktiska ledare och genomförare istället för en akademisk ledare eller chef som exempelvis civilingenjör.

Håkan Mol bedömer att även offentliga upphandlingar kommer att omfattas av förändringar framöver, där lägsta pris inte alltid innebär ett vinnande anbud.

– Det kommer även att ställas krav på att köpa det mest hållbara förslaget hos stora upphandlare som Östersunds kommun, säger han.