Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny teknik är inte svaret på allt

Åtta av tio svenskar oroar sig för klimatförändringarna, enligt svenska siffror från SOM-institutet. Det är bakgrunden till att Miljöpartiets ungdomsförbund under sommaren erbjuder klimatterapi. Man får lägga sig bekvämt i vår divan och berätta hur man känner i frågan, sa Grön ungdoms språkrör Björn Lindgren till LT i förra veckan.

Samtidigt är miljörörelsen ofta duktig på att själv bidra till den så kallade klimatångesten. Dess företrädare beskriver ofta klimatförändringarna med en ödesmättad ton: oåterkalleligt, katastrofalt. Om vi inte lyckas ställa om i tid, kommer jorden antagligen att gå under.

Men bilden av det ultimata mardrömsscenariot är varken sann eller särskilt smart att använda. En kollaps är inte en plötslig händelse, utan något som pågår under en lång tid och som vi antagligen märker först när den är över. Civilisationer har kommit och gått, men aldrig som genom ett trollslag, skriver miljöjournalisten David Jonstad i boken Kollaps.

Risken med att se framtiden som antingen bländade ljus eller höljd i totalt mörker är att vi tror att vi kan lösa klimatproblemen, vända blad och fortsätta som tidigare – om vi genomför de nödvändiga förändringarna som stavas tekniska lösningar. Det här resonemanget syns tydligt i regeringens politik för den högre utbildningen och dess ensidiga inriktning mot teknik och medicin.

Universitet, högskolor och forskningsfinansiärer har länge pekat på vinsterna med humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Globalisering och ökad invandring ställer exempelvis krav på en ökad förmåga till internationell kommunikation. Samtidigt kommer larmrapporter om nedläggning av utbildning och forskning inom en rad språk på flera stora universitet. Det behövs bred forskning inom många olika områden.

Varken klimatterapi eller snabba tekniska omställningar kommer att vrida klockan tillbaka. Och framför allt: tekniken är inte svaret på allt. Den utbredda klimatångesten för in på en alldeles för smal väg och ingen, utom möjligen klimatterapeuten, tjänar på domedagssnacket.