Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny teamsatsning i Östersund tar träningshjälp från Norge

/
  • Team Nordic Ski, från vänster till höger: Fredrik Karlsson, Mikael Ojala, Gunnar Hammarberg och Tiio Söderhielm.

För ett par veckor sedan kom New Sweden. Nu följer Team Nordic Ski.
– Det behövs sådana här satsningar i Sverige för längdsportens framtid, säger Östersundsåkaren Mikael Ojala.

Annons
De övriga tre i Team Nordic är Ojalas klubbkompisar Gunnar Hammarberg och Tiio Söderhielm samt Fredrik Karlsson, som tävlar för Eksjö. Alla bor de i Östersund och vill satsa helhjärtat på sin idrott.
– Att det skulle bli vi fyra föll sig ganska naturligt. Alla är 23 år, vi är kompisar som umgås mycket på fritiden och ofta tränar tillsammans, fortsätter Mikael Ojala.
Ifjol ställde Team Mekonomen, med Mathias Fredriksson i spetsen, till ett mindre tumult i det svenska längdlandslaget när man satsade på ett eget upplägg.
För några veckor sedan följde kvintetten Peter Larsson, Daniel Rickardsson, Fredrik Persson, Fredrik Byström och Fredrik Uusitalo det exemplet när man presenterade Team Sweden.
I år har antalet åkare i landslaget krympts ner ytterligare då man från skidförbundets sida valt att uteslutande satsa på åkare som är topp 30 på världsrankningen.
Det så kallade b-landslaget finns inte längre vilket innebär att ett antal åkare måste hitta nya inkomstkällor för sina elitsatsningar. Det unika med Team Nordic Ski är att man tar hjälp från Norge.
– Det var faktiskt de som via Thomas Furuheim tog kontakt med oss och frågade om vi var intresserade, berättar en nöjd Ojala.
Furuheim, som kan titulera sig sportchef i teamet, har de rätta kontakterna i längdkretsar i vårt grannland. Han har också knutit norske tränaren Espen Selboskar till Team Nordic Ski.
För Ojala och hans tre bästisar känns samarbetet över gränsen som en kvalitetssäkring.
– Norrmännen är helt klart ledande när det gäller den här typen av satsningar. Jag tror att det finns 16 olika team utanför det norska landslaget, så det finns en del att lära från dem.
Tränare Selboskar är också övertygad om att samarbetet tvärs över landsgränserna kommer att bära frukt.
– Norge och Sverige har olika kulturer vad det gäller träning och teknik och det finns mycket att lära av varandra. Nu kan vi ta med de positiva erfarenheterna vi har från de norska team-modellerna och utveckla dessa vidare, säger han i en kommentar.
Är det dags att skrota myten om längdåkning som en idrott för ensamvargar?
– Visst tränar man ensam också, men det blir mer och mer en lagidrott. Sen är det både roligare och funkar som en perfekt sporre när man kan jämföra sig med andra under träningspassen, menar Ojala.
För Mikael och de övriga i teamet är målsättningen under helgens båda tävlingar i Bruksvallarna glasklart.
– Helt klart är det en plats i den nationella gruppen till världscuppremiären i Gällivare som gäller för oss alla.
I det längre perspektivet handlar det uppenbarligen om få dra på sig landslagsdressen och representerar Sverige i VM och OS.
J Det blir mer och mer en lagidrott. Sen är det både roligare och funkar som en perfekt sporre när man kan jämföra sig med andra under träningspassen.
Mikael Ojala, Team Nordic Ski

Mer läsning

Annons