Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny studie från Wången: Ridning är visst fysiskt ansträngande för ryttaren

Ridning är fysiskt ansträngande för ryttaren. Det slår Joanna Sätter fast i sitt examensarbete från hippologprogrammet på Wången.
– Alla som rider vet det, säger hon.

Ofta framförs åsikten att ridsport inte är en fysisk aktivitet för ryttaren utan bara för hästen. Med sitt examensarbete från hippologprogrammet på Wången visar Joanna Sätter från Mattmar att det visst är ansträngande även för ryttaren.

– Det är väl bara att fråga Lasse Anrell, så tror jag de flesta anser diskussionen färdig (den tidigare Aftonbladetkrönikören ifrågasatte varför ryttaren Rolf-Göran Bengtsson fick Jerringpriset – och att inte hans häst fick det i stället). Har man inte provat att rida kan man nog anse det. Men ska man börja rida och jobba med hästarna och verkligen få dem att utföra det du vill, då är det fysiskt ansträngande för ryttaren – det vet alla som rider, säger Joanna Sätter.

I sin studie tittade hon på hästar och ryttare under ett arbetspass som bestod av skritt, trav och galopp i både lugnt tempo och mycket snabbt tempo. Där kunde hon se att hästens och ryttarens puls följde varandra.

– Det diskuteras alltid om ridning är fysiskt ansträngande eller inte. Det tycker jag ändå att jag har påvisat att det är, säger Joanna Sätter.

Resultaten motsvarar att ryttarna kommit upp i en hjärtfrekvens som motsvarar rekommendationen för 30 minuters daglig motion. Men det finns en begränsning med det.

– Du måste upp i ett tempo som motsvarar ett arbetstempo trav eller ett moderat tempo galopp och helst ska du rida det i 30 minuter. Det är kanske inte så många hobbyryttare som kommer upp i det. Rider du på ridskola är det ytterst sällan som ett pass består av det här. Men rider du mycket, rider du varje dag tror jag absolut att du kan räkna det till den grundläggande motionen. Sedan kanske man inte kan använda det som konditionsträning. Då måste man upp på en annan nivå, säger Joanna Sätter.

Läs även: Hästarna på Wången lockar allt fler elever

Wångens hästar blir tv-stjärnor

Ett nytt sätt att integrera nyanlända