Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny stark kritik riktas mot SCA:s avverkningsmetoder

I fjol var det Krokom, i år Åre. Konsumenter kan inte lita på skogsbolaget SCA:s certifierade produkter.

Det hävdar Naturskyddsföreningen som stoppat en avverkning i Andsjön, Åre kommun, sedan de funnit nya övertramp mot de miljöhänsyn SCA själva förbundit sig att följa.

Annons

Det handlar om ett område kring Andsjön, i Håckren söder om Undersåker, där träden visar spår av tidigare skogsbrand. Sådana träd får man inte fälla, om man som SCA är certifierad enligt FSC och har nytta av det i marknadsföringen av sina produkter, exempelvis Libero blöjor.

Det var under en inventering i Andsjön i somras som Naturskyddsföreningen, NSF, upptäckte att SCA struntat i dessa regler och huggit ned träd som de förbundit sig att spara. Två avverkningar av fem anmälda var redan klara när inventerarna kom men de lyckades stoppa den tredje mitt i.

NSFs skogshandläggare Malin Sahlin vädjade då till skogsbolaget att lämna kvar redan fällda träd hela på marken vilket man enligt reglerna ska göra om naturvärdesträd fälls av misstag.

– De har ju en biologisk nytta ändå där de ligger, inflikar NSFs vice ordförande Karin Åström.

Men inte heller det gjorde SCA. När Malin Sahlin kom dit fann hon att de hade kapat upp träden i tre delar, som för att fraktas ut.

– Man tog ut delar ändå. Så det här sköttes ju genomdåligt, säger Åström.

Malin Sahlin, som bor i Edsåsen, påpekar att det inte är första gången SCA bryter mot reglerna. Vid samma tid i fjol gjordes en avverkning i Blåbärstjärn, öster om Hotagen i Krokoms kommun där bolaget fällde över 100 naturvärdesträd med brandljud. Inventerarna fann hela 200 brott mot miljöhänsynen, vilket gjorde avverkningen till ett av de värsta övertrampen de någonsin sett.

Precis som i Andsjön hade skogsbolaget tagit ut de övre delarna av de fällda träden medan delarna med brandmärken lämnades kvar.

I det fallet gick SCA i svaromål och medgav att misstag hade skett. Men att de var ”detaljer i den större enheten”. Men bolaget lovade bättring och presenterade åtgärder för att det inte skulle upprepas.

Malin Sahlin är därför djupt besviken över att skogsbolaget fortsätter i samma spår, trots tidigare övertramp. NSF har dokumenterat fällda naturvärdesträd på SCA:s hyggen sedan 2007.

– Man snackar bara runt, skyller på entreprenören och säger att det var ju olyckligt och ska inte hända igen. Men så händer det igen, gång på gång, säger Karin Åström.

Föreningen skickade i juli ett klagomål till SCA för brott mot FSC-standarden och vill avvakta tills man får svar innan man tar ärendet vidare till FSC.

Inte för att de väntar sig några underverk från FSC. Systemet med certifiering fungerar konstigt i Sverige, anser Karin Åström. NSF:s ideella experter åker runt och kontrollerar så skogsbolagen följer de regler bolagen själva åtagit sig att följa. Och inte ens när de bryter mot dem förlorar de certifieringen.

– Det ska vara upprepade gånger – vilket det ju är, säger hon.