Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny sorkfebertopp kan vara på väg

I år har hittills sex personer smittats av sorkfeber i Jämtlands län. Det är något fler jämfört med förra året.sjukhus.

– Vi vet att en uppgång är på väg. Toppen kommer sannolikt under säsongen 2010-2011, frågan bara hur hög den blir, säger Micael Widerström, smittskyddsläkare vid Östersunds

Förra året hade ingen person smittats av sorkfeber vid den här tidpunkten i Jämtland, och under hela 2009 smittades endast två personer i länet. Under 2008 smittades däremot 87 personer i Jämtland, och 2007 hela 322 personer. Hur många som drabbas har att göra med förekomsten av sork.

Sorkfeber är en virussjukdom som överförs från skogssork till människa. Den förekommer i princip bara norr om Dalälven. Sjukdomen har återkommande toppar med ungefär tre års mellanrum.

Ett tecken på att en topp kan vara på väg är att det i Västerbotten har rapporterats 46 fall av sorkfeber under 2010 jämfört med 12 fall under hela 2009.

Man kan bli smittad av sorkfeber på två sätt, antingen genom att andas in damm där sorkspillning finns eller genom direktkontakt. Direktkontakt kan till exempel vara när man städar ett område där det finns spillning – som vedbodar, garage, uthus och sommarstugor – och sedan tar med händerna mot ögon, näsa eller mun.

– När man ska in i sådana här utrymmen ska man vara noga med handhygienen om man vet att det finns sork, säger Micael Widerström.

Några andra tips på hur man kan undvika smitta är att inte dammsuga eller på annat sätt virvla upp damm i till exempel sommarstugor och vedbodar samt att använda handskar när man hanterar ved. Man bör också vänta med klippning av fjolårsgräs tills det har regnat, då minskar risken att damm virvlar upp.

Sorkfeber kan ge hög feber, muskelvärk, allmän sjukdomskänsla och ofta svåra buk- och ryggsmärtor. Njurarna angrips och ibland kan hudblödningar uppträda. Det finns ingen särskild behandling av sjukdomen, men de allra flesta blir friska utan kvarstående men. Dödligheten ligger på under en procent enligt Smittskyddsinstitutet.

Fotnot: Siffrorna kommer från Smittskyddsinstitutet samt Smittskyddsenheten Västerbotten.