Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny snöuppläggningsplats gynnar allmänheten

Från sommaren 2014 kommer det att finnas ytterligare en snöuppläggningsplats i Östersund. Detta ska leda till en tidigare öppning av längdspåren.

I dag finns en snöuppläggningsplats i Östersund. Den snön är framför allt till för världscupspremiären i skidskytte. På Östersund kommuns hemsida står det att målsättningen är en snögaranti från den 1 november. Roger Hedlund är platschef på Östersunds skidstadion. Han berättar att snön läggs ut så tidigt som möjligt så motionärerna kan börja åka. Men han vill inte riskera världscupspremiären.

– Det skulle vara fruktansvärt hemskt om vi lagt ut snön för tidigt och den smälter bort så vi måste ställa in världscupen.

Med den nya snöuppläggningsplatsen kommer det att finnas mer snö. Detta innebär att snön kan läggas ut och att det finns en större snöbuffert kvar. I dag har det bara funnits en mindre buffert om exempelvis något spår behöver lagas och det har varit besvärande i planeringen.

– Man mår inte så bra om man lagt ut all snö och det blir plus och regn, säger Roger Hedlund.

Vad kommer den nya snölagringsplatsen betyda?

– Det kommer betyda dels att jag kan lägga en garanti för någon form av skidspår från 1 november.

– Men då behöver jag inte riskera hela högen som jag vill ha till världscupen.

Det här ska innebära att motionärerna gynnas.

När LT träffar Roger Hedlund på skidstadion kryllar det av tränande skidskyttar. Det åker förbi välkända ansikten, bland annat delar av svenska damlandslaget i skidskytte.

Roger Hedlund berättar att cirka 50 elitåkare är på plats och tränar. Utöver det tillkommer all kringpersonal. Bara från Ryssland uppskattas det vara runt 80 personer på plats.

– Just nu är Japan, Sydkorea, Ryssland, USA, Tjeckien och Österrike här, förutom Sverige då, säger Roger Hedlund.

Liselotte Johansson är utredare på Östersunds kommun och har kontakt med Roger Hedlund angående snön.

Vad tjänar Östersund på en sådan här satsning?

– Vi har halva världseliten här som ligger och försäsongstränar, vilken marknadsföring för en stad som Östersund. Och liksom att vi syns i tv. Alla de som kommer hit, de ska bo någonstans, de ska äta, de spenderar en hel del pengar här i Östersund, säger Liselotte Johansson.

Vad har ni fått för respons från Östersunds medborgare?

– Den har varit väldigt positivt genom åren. Den är det klart att vissa blir irriterade att vi inte öppnar från 1 november, men folk har rätt mycket förståelse. Det är en enorm möjlighet att åka skidor, det är grönt överallt men man kan åka skidor.

Liselotte Johansson säger att det kallas för snöambition att öppna 1 november.

– Från början var det tänkt som en garanti men nu när vi fått lite erfarenhet så vet vi ju att, alltså allt bygger ju på att vi har världscuppremiären och vi törs inte chansa med snön för att lägger vi ut den för tidigt och den smälter bort så är vi ju körd. Så vi har sänkt där till att bli en ambition, säger Liselotte Johansson.

Hon säger att det egentligen bara ska stå ambition på hemsidan.

– Det som ska stå är att vi har en ambition till att lägga ut snön från 1 november men att det är styrt av yttre förhållanden. Jag ska titta på det.

När den nya snöuppläggningsplatsen finns kommer man försöka ha ett spår öppet hela tiden och inte stänga för tävlingar som det görs i dag.

– Precis under själva världscuptävlingen kanske vi stänger någon timma. Sen kommer det vara öppet i stort sett hela tiden, säger Liselotte Johansson.

Hon berättar att den nya satsningen på en snöuppläggningsplats framför allt är för allmänhetens skull.