Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny skolorganisation sjösatt i Åre

Efter turbulensen i våras är det nu klart med Åre kommuns stora omorganisation av rektorer och skolledare.

Största hoppet har Björn Bergetoft gjort - från rektor för gymnasieskolan till rektor för småskolan i Åre.

När LT skrev om saken i våras var det rena rama Hela Havet Stormar inom Åre kommuns skolorganisation. Skolchefer och rektorer visste inte var de skulle hamna, bara att det skulle minskas på tjänster; en rektor per område var det nya budordet, liksom en skolchef i stället för två.

Ett ofullständigt och flera år försenat omorganisationsförslag hade delats ut till berörda vid terminsslutet. Att säga att det kokade inom organisationen var dagens underdrift.

Men nu är omorganisationen färdig, jobben har fördelats och allt ska vara klart.

Det är stora förändringar på sina håll.

Största överraskningen är tillsättningen av rektor för Åre skola, som från detta läsår består av förskoleklass-åk 3, och för motsvarande klasser i Duved. På den tjänsten finns nu Björn Bergetoft, som i tio år varit rektor för Åre gymnasieskola.

– Det är nog jag som gjort det största hoppet, konstaterar Björn Bergetoft, som vi träffar bland sina nya betydligt yngre adepter på skolgården i Åre.

Det märks att han har blandade känslor. Det är ju arbetsgivaren som bestämmer, säger han.

– Men det ska nog bli roligt också, tillägger han.

Tillförordnade skolchefen, tillika verksamhetsförvaltningschefen Lena Modigh-Larsson, är den första att medge att Bergetoft fått göra en väldig resa. Hon tror att han nog helst velat vara kvar på gymnasiet.

– Men jag har pratat med Björn nyligen och han säger att han kommer att ge järnet, säger Modigh.

Själv blir hon kvar på posten som tillförordnad skolchef, samtidigt som rekryteringen av fast skolchef tar ny fart med nya annonser.

Hon bekräftar de övriga förändringarna, som nu ska vara helt färdigförhandlade och överenskomna. Till exempel:

Ny rektor för Åre gymnasieskola efter Bergetoft är tidigare gymnasieskolchefen Fredrik Bergh. Han ansvarar för skidgymnasiet, de teoretiska linjerna samt (tills vidare) hotell och restaurang. Angelica Faktus är rektor för övriga, yrkesförberedande, linjer.

Förre skolchefen för grundskolan, Yvonne Carehag-Gustafsson valde att inte ta det nya jobb hon erbjöds som skolutvecklare.

Hon har istället sökt och fått jobb som verksamhetschef för ett stort skolområde i Västerås och lämnar alltså Åre kommun.

Inom förskolan har man inte längre rektorer utan förskolechefer.

Enligt Modigh är alla nu överens och har accepterat sina nya jobb.

•Är alla nöjda och glada?

– Ja, det får du väl fråga dem själva om. Det är klart det har varit en viss diskussion och en del är nog mindre glada än andra, säger hon.

Ett syfte med den nya organisationen var att minska antalet chefer, ett annat att spara pengar. Och det gör man, lovar Modigh.

– Jag sparar mellan 800 000 och en miljon på det här, säger hon.