Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny revy tar vid efter Boddaspelet

/
  • Reidar Eriksson håller koll genom fönsterrutan medan Lasse Gunnervall, Magdalena Sätter, Patrik Zetterman, Anna Frisk och Stig Burström repeterar ett sångnummer.
Foto: Henrik Flygare
  • Hasse Schönberg sköter trummorna men medverkar också som skådes--spelare i några av revyns sketcher.

En rak nummerrevy utan särskilt tema men med skrattet som en tydlig röd tråd. Så beskriver Reidar Eriksson sin nya föreställning ”Dubbelt så få”. Premiär den 8 maj i Hunge Folkets hus.

Annons

Idén kom upp när det stod klart att det inte skulle bli något Boddaspel i Bodsjö i år. Flera av dem som varit engagerade i spelet genom åren kunde inte tänka sig en sommar utan teater i bygden.

Kent Nilsson, musiker och kompositör, kom med idén att ersätta det historiska bygdespelet med någonting helt annat; en revy. Frågan gick till rutinerade revyförfattaren Reidar Eriksson som tände på idén och började skriva.

– Fast en del har jag plockat upp ur byrålådan också, tillstår han.

Regissör är Inger Halvarsson och ensemblen är ett handplockat gäng som nu kommit en bra bit på väg i repetitionsarbetet. De flesta är från Östersund med omnejd och därför passar det bra att hålla till i Kent Nilssons studio på Frösö Strand.

När LT hälsar på är de i full färd med att träna entré- och avslutningssången. Stämmorna börjar sitta och Viktoria Sätter konstaterar att det är lite unikt med en ensemble där alla är så duktiga att sjunga.

Viktorias och hennes syster Magdalena, som också är med, känner vi igen från många av Berta Magnussons uppsättningar.

– Det här är första gången vi spelar en riktig revy och det känns jätteroligt, säger de.

Ensemblens andra syskonpar, Anna och Tobias Frisk, har ett förflutet i Arnljotspelen.

– Fast det var länge sen. Jag har legat lågt i 20 år. Fast i höstas började jag på teaterverkstaden och nu är jag här, säger Anna med påtaglig förtjusning.

Patrik Zetterman och Lasse Gunnervall ingår också i skådespelarstyrkan – och gamle dansbandsräven Lasse hoppar även in i orkestern:

– Jag är en relik från 60-talet. Kommer från Trollhättan och var med i Jigs orkester men kom till Östersund med min jämtländska fru, berättar han.

Annars är det likaledes rutinerade Kent Nilsson, Stig Burström och Hasse Schönberg som står för musiken till föreställningen ”Dubbelt så få”. En föreställning som ska avnjutas till mat och kaffe:

– Lite som Wallmansshowerna har vi tänkt oss. Fat här är det inte artisterna som serverar, det har de inte tid med, säger Reidar Eriksson.

Efter några föreställningar i Hunge är det meningen att revyn ska ut på turné.

Till hösten hoppas gänget få spela på många bygdegårdar runt om i länet.

Föreställningen är lätt flyttbar så det behövs ingen stor turnébuss.

– Rekvisitan är enkel, typ en pinnstol och ett bord bara, säger Reidar Eriksson.

Han skriver på beställning för ett 50-tal revyer runt om i landet men tycker det är jättekul att få jobba på hemmaplan och följa hela processen från manus till färdig föreställning.

– Det ska bli spännande att se vart det tar vägen med ett gäng som man plockat ihop så här, säger han.

Det visar sig den 8 maj.

Mer läsning

Annons