Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny reportagebok vill spegla ett samtida Jämtland

Vad är Jämtland i dag? Den frågan vill frilansskribenten Peter Arnemo och Per Arnsäter och Stefan Nolervik, journalister på Östersunds-Posten, ge några svar på i sin nyutkomna bok "Fagert är landet".

Annons

Boken ska inte förväxlas med Henrik Ljusbergs genomgång av tre decenniers jämtländsk graffiti, en bok som bär samma namn.

– Den spretar lite, det finns inget fastlagt tema. Vi har plockat ihop de berättelser vi fastnade för själva. Vi ser det som en samtidsskildring av Jämtland. En del reportage är mörkare, andra roligare, säger Per Arnsäter om boken som ligger framför trion på signeringsbordet utanför bokhandeln.

– Jag kom på idén efter att ha läst Po Tidholms bok "Norrland", säger Peter Arnemo.

– Det är lätt att tänka att han har tagit Norrlandsgrejen, men han är ju en person, det behövs fler röster som berättar om Norrland, fortsätter han.

Men det finns mer att berätta, trion gör inget anspråk på att ge den slutgiltiga bilden av Jämtland:

– Det här är en ansats, så får någon annan ta vid, säger Peter Arnemo.

Reportageboken ligger i tiden, kanske hänger det samman med tidningsbranschens utveckling. En bok ger välskrivna dagstidningsreportage ett andra liv och ett nytt sammanhang. De flesta av bokens texter är från 2013 och 2014, ett från 2011. Ungefär hälften av de närmare 20 texterna har varit publicerade i Östersunds-Posten i någon form, hälften är nyskrivna för boken. Många av reportagen ger också ett nuläge, ett "hur gick det sen"?

Texterna handlar om sådant som nedläggningshotet mot Gäddedes bankomat, ungt och uttråkat nattliv i Bräcke, sydsamiska språket och samers levnadsvillkor i vindkraftsland, Jens Nilsson i Bryssel, Sture Bergwalls bror, schnitzelstugan i Ytterån, flyktingar och en sverigedemokrat. Per Arnsäter intervjuar sin gamla fiollärare Marie Stensby före och efter hennes kommentarer på Avpixlat avslöjades i Expressen.

– Det är viktigt att den historien lever vidare, den är som ett tecken i tiden, säger Stefan Nolervik.

Ellen Sundberg skriver i sitt förord till boken:

"Den här boken kommer inte att kunna berätta alla de tusentals historier som finns där ute och som säger något om det Jämtland vi lever i. Men boken berättar några historier. Förhoppningen från författarna är att visa ett samhälle i rörelse."