Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny regering för balansens skull

En vecka till valet.
De borgerliga leder stort i opinionsundersökningarna, och storstadens förment opartiska medieanalytiker och diverse förment opolitiska statsvetare gör sitt bästa för att hävda att den politiska skillnaden mellan blocken är små.

  Det är en obegriplig slutsats sett till politikens innehåll. Sant är i och för sig att man plånboksmässigt ligger nära varandra. I gårdagens DN kunde man läsa att det för en tvåbarnsfamilj skiljer 25 kronor i månaden mellan de borgerligas och de rödgrönas förslag. Så inte heller den som bara orkar tänka på sig själv, behöver rädas de rödgröna. Ideologiskt är det sen enorm skillnad i hur pengarna används och hur blocken ser på viktiga politiska vägval.

Klimatet är nu bortglömt. Både borgerliga och rödgröna tror på teknisk utveckling som en lösning. Men uppgiften är så stor att den måste tillåtas påverka hela samhällsplaneringen.

Klassklyftorna är ett ännu tydligare område. Här är det ju de facto så att de borgerliga ser större klasskillnader som ett sätt att skapa jobb. I varje fall har det blivit motiveringen till åtgärder som ger osäkrare anställningar, uppdelade arbetscheman, utläggning av hela företag till bemanningsföretag, lönedumpning via utländska företag och nedrustad arbetsmiljölagstigning. Lite tystare talar de borgerliga om rena lönesänkningar, men det är det enda sätt som fler jobb kan skapas med den borgerliga metoden att försämra sjukförsäkring och a-kassa.

För 25 kronor i månaden får Du alltså en bra a-kassa och en bra sjukkassa – men också en rättvisare politik och ett samhälle med mindre klyftor. Vi behöver en regering som politiskt kan balansera den ekonomiska makt som i dag styr så mycket av våra liv.