Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny rapport upprör hobbymekare

Naturvårdsverkets rapport med förslag på skrotbilar upprör många hobbymeckare.

– Det är bedrövligt att man inte får plocka isär bilen hemma på gården, säger veteranbilsfantasten Micke Tunell.

Naturvårdsverket har, på uppdrag från regeringen, utrett hur avdankade bilar och bildelar kan omhändertas. Uppdateringar i skrotbilsberedningen som kommer att innebära tydligare information kring var man kan lämna in gamla bildelar. Rapporten ligger nu hos regeringskansliet för diskussion, och miljödepartementet kommer att ta ställning till utredningen i höst.

– Vi vill kort och gott skärpa reglerna för att skrotning av bilar sker på en auktoriserad bilskrotningsfirma där komponenter omhändertas på ett riktigt sätt. För att få skrota bilar i dag krävs tillstånd och ett sådant ansöker man om hos Länsstyrelsen, berättar Helen Lindqvist, handläggare på Naturvårdsverket.

Hobbymekare har inte sällan en gammal skrotbil stående på gården som de kan plocka delar i från.

Mats-Einar Jakobsson från Stockholm är en av dem. Han är veteranbilsfantast och startade nyligen en grupp på Facebook med uppmaningen att stoppa Naturvårdsverkets skrotbilsberedning. Gruppen som, enligt Mats-Einar Jakobsson, har över 17 000 medlemmar, motsätter sig förslaget om att man inte ska få ha en skrotbil stående mer än ett år. En namninsamling med över 12 000 namnunderskrifter kommer inom kort att sändas till regeringen.

Micke Tunell från Krokom är till vardags lantbrevbärare och på fritiden mekar han mycket med sina bilar. Han har ett flertal amerikanare på gården och det senaste tillskottet är en Chrysler 300 från 1957 som skeppats över Atlanten. Han är orolig för ettårsregeln samt att demontering av bilar hemma på tomten kan bli brottsligt.

– Det känns tokigt om en hobbyverksamhet ska komma att klassas som kriminell.

Renoveringen av Mickes Chrysler kommer inte gå på ett år.

– Det kommer säkert att ta fem år att renovera den här bilen och går det nya förslaget igenom är jag väl tvungen att skrota den snart.

Micke Tunell är uppgiven och upprörd.

– Det är katastrof. Alla som sysslar med långtidsrenoveringar kommer att drabbas.