Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny professor ska stärka universitetet

Internationellt erkänd forskare inom hälsa återvänder till Mittuniversitetet. Under två års tid är Olle Lundberg anställd som gästprofessor på deltid.

Olle Lundberg studerade en gång i tiden på förvaltningslinjen på dåvarande Mitthögskolan. Han har bland annat lett forskningsarbete kring hälsoskillnader i de nordiska länderna. Sedan början av 2000-talet är han professor i Health equity studies och föreståndare för Centre for health equity studies, ett europeiskt forskningsinstitut.

– Jag vill dela med mig av mina nätverk och skapa nya kontakter med forskare här på Mittuniversitetet. Jag kommer också att fortsätta forska kring välfärdspolitik och folkhälsa. En trend just nu är till exempel att alla får det bättre, men att klyftorna ökar mellan olika grupper när det gäller medellivslängd och hälsa, säger Olle Lundberg.

Mittuniversitetet hoppas genom satsningen att forskning och utbildning inom hälsoområdet ska stärkas och samordnas.

– Lundberg har en bred forskningskompetens som anknyter till många av fakultetens ämnesområden, som till exempel sociologi, socialt arbete och folkhälsa. Han är en mycket meriterad forskare och har ett brett kontaktnät, säger Per Sörlin, dekanus vid Mittuniversitetets humanvetenskapliga fakultet.