Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny pilgrimsled invigd

I söndags invigdes pilgrimsleden ”Kyrkvägen”, som går mellan Funäsdalens och Ljusnedals kyrkor och är cirka 5 kilometer lång, den ansluter även till Romboleden.

Invigningen startade med en morgonbön i Funäsdalens kyrka, ledd av diakon Elisabeth Mårtensson. Agneta Lundvall invingingstalade vid pilgrimsleden utanför kyrkan, varefter deltagarna vandrade längs kyrkvägen och framme vid Ljusnedals kyrka firades Pilgrimsmässa. Hit hade de som var ”bilgrimmer” anslutit. Det hela avslutades med en enkel kyrklunch.

Maria ”Mia” Enblom, en av deltagarna, berättar:

”Nio personer samlades i Funäsdalens kyrka en fuktig söndagsmorgon för att tillsammans vandra och meditera kring pilgrimens sju nyckelord: enkelhet, långsamhet, andlighet, delande, bekymmerslöshet, frihet och tystnad. Som av en tillfällighet fick jag denna semesterdag prova på mitt livs första pilgrimsvandring.

Efter en kort andakt inne i kyrkan gick vi ut i morgondiset med sikte på vårt första stopp – en grå träskylt med reflektioner kring ordet enkelhet.

Vi människor samlar på oss så mycket, men glömmer ibland bort lyckan som kan följa av en strävan efter ett liv i enkelhet. Ett liv i tacksamhet över det man har. Ett liv i förnöjsamhet.

Kommer att tänka på min etiopiske vän Israel, som inte anser att han behöver mycket mer än vad som ryms i hans lilla ryggsäck. Min son Simon brukar påpeka att han alltid känner sig så glad när Israel hälsar på. Han äger nästan ingenting, men bubblar över av glädje och närvaro i allt han gör.

Efter första  meditationstillfället, fortsatte vår lilla pilgrimsgrupp sin vandring mot nya stopp – vart och ett med reflektioner kring de resterande sex nyckelorden. Delar av vandringen promenerade vi i tystnad.

Det märkliga med tystnaden är att den kan vara grogrund för talet i mitt innersta. Jag börjar fundera på vad jag vill förändra i min vardag, för att lättare kunna leva enkelt, förnöjsamt – och lyckligt.

Kommer att tänka på ett forskningsföredrag, som handlade om vad som skapar känslan av lycka. Jag lyssnade till detta för några år sedan. Förutom nära relationer och kreativitet, var det just förnöjsamhet som var en av tre orsaker till lyckokänslan, enligt denna forskningsrapport.

Denna dag har jag i Svenska kyrkans regi fått prova på en alldeles speciell typ av vandring – nämligen pilgrimsvandringen. Erfarenheten gav stor näring åt mina grubblargener, men även många rofyllda tankar och idéer om förändringar som jag vill genomföra i mitt liv.”

En pilgrimsvandring kan genomföras ensam, eller i grupp. Mer information finns på www.pilgrim.nu