Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny myndighet ska göra folket friskare

En sammanslagning av myndigheter som i längden kan ge det svenska folket ett friskare liv.

Ja så kan man tolka framtiden med den nya Folkhälsomyndigheten som sätter Östersund än mer på kartan.

Annons

Den första januari drar den nya myndigheten Folkhälsomyndigheten i gång. En myndighet som är resultatet av tre ihopslagna myndigheter, Smittskyddsinstitutet, Folkhälsoinstitutet och Socialstyrelsen. Orsaken till sammanslagningen kan ses som ett sätt att spara pengar för den svenska staten men också ett sätt att få myndigheter som jobbar med liknande frågor att samarbeta mer. Det menar den blivande generaldirektören för den nya myndigheten Johan Carlsson.

– Att integrera verksamheter mellan olika myndigheter ger flera vinster innehållsmässigt. Till exempel frågor som tidigare haft svårt att nå ut kan nu börja få större genomslag tack vare att fler samarbetar, säger han.

Folkhälsomyndigheten kommer att ligga på två platser i Sverige, Solna och Östersund. I Östersund kommer 120 personer att arbeta i det som fram till 31 december kommer vara Folkhälsoinstitutets lokaler. Här kommer också tre av de fem avdelningscheferna i myndigheten att sitta plus personalchefen. Totalt kommer 450 personer att arbeta inom hela myndigheten och fem chefer.

– Alla tidigare medarbetare inom myndigheterna har fått flagga för om de vill följa med in i den nya myndigheten, alla har sagt ja, säger Johan Carlsson.

Men något huvudkontor kommer inte myndigheten att ha.

– Nej det känns gammeldags. I dag finns det sådan teknik så att man faktiskt kan sköta saker och ting mellan två orter, säger han.

Vad tjänar då Östersund på denna sammanslagning? För det första kan kommunen och länet nu vara säkra på att Folkhälsoinstitutet blir kvar, att farhågorna om att den myndigheten skulle försvinna är som bortblåsta, menar Johan Carlsson.

– Men också att Östersund kan få en högre svansföring. Blir myndigheten framgångsrik blir det bra för Jämtland, säger Johan Carlsson.

Inför stundande myndighetssammanslagning vet Johan Carlsson att det finns frågor som myndigheten kommer att vurma lite extra för i framtiden, och det är levnadsvanor, fysisk aktivitet och matvanor hos det svenska folket.

– Till exempel vill vi arbeta med landstingen för att få till en verkstad av de här frågorna. Det finns mycket kompetens inom landstingen men det utnyttjas inte i dag. Vi vill att vissa frågor ska bli mer synliga än vad de är i dag, säger han.