Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny miljövarning för urangruva

Skulle en gruvdrift komma i gång i Oviken för utvinning av uran ur alunskiffer har bolaget bakom planerna nu valt en högriskabel metod, enligt professor Olov Holmstrand.

Kanadensiska Continental Precious Minerals, CPM, som provborrar efter uran och andra metaller i Oviken, har lämnat en andra uppdaterad teknisk-ekonomisk rapport om projektet.

Olov Holmstrand har gjort sina bedömningar av rapporten. Dessa ingår i ett underlag som föreningen "Nej till uranbrytning i Storsjöbygden" skickat till länsstyrelsen.

– Föreningen vill träffa landshövdingen för att informera om den här metoden. Det finns inget ställningstagande än. Vi ska ha en dialog med landshövdingen om han har möjlighet att träffa föreningen och i så fall när, säger Marina Wallén Mattson på länsstyrelsen.

– Men det är inte länsstyrelsen som prövar de här frågorna, om en tillståndsprocess skulle komma i gång, konstaterar hon.

Olov Holmstrand är före detta adjungerad professor i hydrogeologisk miljöteknik på Chalmers tekniska högskola i Göteborg och själv aktiv inom nätverket Nej till uranbrytning.

När det gäller valet av utvinningsprocess konstaterar han att bolaget CPM nu förordar så kallad biolakning: Finmald skiffer läggs på plattor och vatten cirkuleras igenom. Metallkoncentrat avskiljs ur lakvätskan i separata processer.

Olov Holmstrand hänvisar till en dagbrottsgruva i Talvivaara i Finland där metoden använts: "Den anläggningen har förorsakat så stora utsläpp av förorenat vatten i omgivningarna att händelserna vid anläggningen betecknas som den värsta miljökatastrofen i Finland någonsin".

Olov Holmström bedömer att biolakning är en högriskabel metod ur miljösynpunkt. Framförallt kan det ske stora utsläpp av metallförorenat vatten, eftersom all avrinning i Ovikenområdet sker till Storsjön. Vattenkvaliteten där skulle enligt Olov Holmström hotas under överskådlig framtid om gruvprojektet genomförs.

– Den nya rapporten kan ses som en strävan att locka externa finansiärer eftersom CPM uppenbart saknar egna ekonomiska möjligheter att genomföra ett fullskaligt gruvprojekt, konstaterar Olov Holmström.

Av bolagets rapport framgår vidare att man beräknat anläggningskostnaderna till åtta miljarder för en gruvdrift i 34 år med 180 anställda i Oviken.