Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny lokal för värmestugan

Värmestugan i Östersund flyttar med stor sannolikhet in i Betelkyrkan till hösten. Det står klart efter ett beslut i kyrkorådet under torsdagen. Men politikerna var inte eniga.

Annons

Under våren har det varit många turer kring värmestugans vara eller inte vara i Östersund. Framtiden för verksamheten, som riktar sig till socialt utsatta, har länge varit osäker. Men nu tyder allt på att värmestugans verksamhet har hittat en ny lokal.

Värmestugan kommer att drivas av Svenska kyrkan och enligt ett inriktningsbeslut i kyrkorådet på torsdagseftermiddagen så är Betelkyrkan det bästa lokalalternativet.

– Vi förordar Betelkyrkan av en mängd skäl. Dels för att det blir billigare än det alternativ vi tittat på tidigare och dels för att Betelkyrkan har varit så välkomnande och väldigt gärna vill göra den här mänskliga insatsen, säger kyrkorådets ordförande Margareta Winberg (S).

Om kyrkofullmäktiges möte i augusti följer kyrkorådets inriktningsbeslut så bör värmestugans verksamhet kunna starta redan i oktober tror Margareta Winberg. Men först måste vissa mindre renoveringsarbeten utföras. Bland annat ska köket anpassas för verksamheten och en handikappanpassad toalett byggas.

Betelkyrkan har lovat att låta värmestugan hålla till i lokalerna utan att betala hyra för åtminstone tre år framåt.

Kyrkorådets ordförande berättar att frågan ledde till en intensiv debatt under mötet och att politikerna inte var eniga. Oppositionens förslag var att inte fatta något beslut utan att utreda frågan ytterligare. Men med röstsiffrorna sju mot fyra blev det till sist Socialdemokraternas förslag som vann.