Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny landskamp mellan Sverige och Norge - denna gång i produktutveckling för handikappade

En landskamp i produktutveckling mellan studenter i Sverige och Norge ska förbättra livskvaliteten för personer med funktionshinder.

Studenterna från NTNU och MIUN, har knappt ett år på sig.

Annons

Men projekt som de börjat efter 1 januari 2009 och slutför senast 1 september 2011 räknas.

Prispengarna ligger på 30 000 kronor.

Mikael Bäckström Mittuniversitetet sportstech ser fram mot studenternas arbeten.

– Om vi jämför nivån på utveckling av utrustning för de funktionshindrade har det stått stilla i många år. Det är skrämmande, säger han.

I går träffades referensgruppen för interregprojektet under Ewa Lundbergs ledning ”Ökad livskvalitet för personer med funktionsnedsättning genom fysisk aktivitet” i Östersund.

Representanter från Norge och Sverige fanns på plats för att stämma av brukarstudier och planera hur de går vidare.

En del är förstås den tekniska utvecklingen som kan göra det möjligt för funktionshindrade att exempelvis åka skidor, spela hockey och bowla. Helt enkelt vara med i de aktiviteter som finns för alla andra.

Då kan det handla om både idrott på tävlingsnivå men även i motionssyfte.

Fortfarande är ett problem tillgängligheten och det kanske största hindret för att de funktionshandikappade ska kunna vara med i en idrottsförening är förstås brist på ledare.

Det är sådana frågor som diskuteras i den här gruppen.

Men de har också haft inspirationsdagar som lockat ett 20-tal funktionshindrade från Norge och 15-tal från Sverige.

– För att dessa ska kunna syssla med lagidrott så krävs det runt 8-10 personer i varje fall, säger Per-Einar Johannessen från Norges idrottsförbund. En annan sak är brist på träningstider och dessutom ska dessa personer ha transport till och från träningen.

Nu gäller det att komma ut med budskapet om vad som faktiskt finns och Fredrik Andersson, Jämtland- Härjedalens handikappidrottsförbund säger att flera föreningar hört av sig och är intresserade att vara med och jobba tillsammans med de funktionshindrade.

– Det är också en stor skillnad när det gäller utrustning för de funktionshindrade, säger han. I Sverige får varje aktör själv betala medan de får bidrag i Norge.