Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny lag gör sms-lån svårare att ta

”Sms:a låna , Låna 4 000 kronor på 10 minuter och Rädda semestern”. Ja, så har det låtit i reklamen under flera år. Och visst finns det många fördelar med att snabbt få tillgång till kontanter men också stora nackdelar. Alltför många har haft svårt att värja sig för en massiv marknadsföring som sedan lett till att man hamnat med stora skuldberg och i en långvarig skuldfälla.

Riksdagen har nyligen beslutat om en ny konsumentkreditlag. Lagen innehåller många förbättringar för konsumenter och en hel del skärpningar för de utlånande företagen.

I korthet är nyheterna att konsumenten ska ha rätt att ångra ett kreditavtal inom 14 dagar. Det ska också ställas högre krav på information till konsumenten vid marknadsföring av en kredit och när ett kreditavtal ingås.

För snabblån innebär förslagen bland annat att kreditgivaren alltid ska lämna information om den effektiva räntan i marknadsföringen och att kreditgivaren alltid ska göra en kreditprövning, något som inte gjorts tidigare. Konsumenten ska också ha rätt att ångra snabblånet.

Det är inte alltid fel med snabba lån, ibland kan de ha fördelar. Många har räddats ur akuta situationer genom dem och i sammanhanget har avgifterna och räntorna för många varit värda sitt pris. För majoriteten som tagit dem har inte återbetalningen varit något problem. Men en alltför stor grupp har fått stora ekonomiska problem, många av dem är väldigt unga. Att hamna i skuldfälla som ung är ingen bra start i livet. Kronofogdemyndigheten har påtalat en dubbel problematik med just sms-lån.

Denna låneform stimulerar impulshandlingar. Dessutom finns nästan 60 procent av de skuldtyngda sms-lånarna redan i myndighetens register med en annan skuld som man inte klarat av att betala. I Jämtlands län fick Kronofogdemyndigheten in 196 ansökningar gällande obetalade sms-lån under första halvåret i år.

Konsekvenserna för den enskilde som bygger upp egna skuldberg och hamnar i skuldfällor kan bli omfattande. Man får problem med att få förstahandskontrakt, telefonabonnemang, krediter och lån.

Förhoppningsvis kommer den nya lagen att bidra till att färre slipper hamna i en ohållbar skuldsituation.

Magdalena Andersson (M)

Riksdagsledamot , Kommittéordförande Civilutskottet

Saila Quicklund (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel