Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny lag för att avslöja jaktbrott stoppades

Under 2009 har det skett en minskning av brott mot jaktlagen och få anmälda fall i länet har koppling till illegal rovdjursjakt.

Annons

Antalet anmälda jaktbrott var 18 stycken per hundratusen invånare i länet.

Under 2008 anmäldes 24 jaktbrott och året dessförinnan var siffran 17 jaktbrott per hundratusen invånare.

Genomgående ligger Norrbotten högre och Västerbotten lägre än Jämtland, framgår det vid en jämförelse av siffrorna.

Enligt polisen är det här en något trubbig måttenhet, men det ger en bild av hur anmälningarna utvecklas i ett helt län.

Tittar man närmare på Jämtland så anmäldes 23 jaktbrott förra året. De flesta rapporteras från Härjedalen, 5 stycken, och i Bergs kommun med 4 jaktbrott.

Av jaktbrotten handlade fem anmälningar om illegal rovdjursjakt under 2009.

Illegal jakt på varg, björn, järv och lo är svår att utreda.

Det har lett till slutsatsen att ”fel personer” hamnar inför skranket vid de få tillfällen som polisanmälningar om jaktbrott leder till åtal. När Brå:s rapport om illegal jakt på svenska rovdjur presenterades hösten 2007 var det en av de slutsatser som både samer och jägare var överens om.

Fällande domar har i de flesta fall koppling till tamdjursägare som själva anmält hos polisen att de skjutit varg, björn, lodjur eller järv.

I regeringens senaste rovdjursutredning föreslogs flera nya åtgärder som kan minska den illegala jakten. Det skulle bli möjligt att kunna döma för förberedelse och försök till tjuvjakt.

– Det här är det viktigaste man kan ha för att komma åt den verkliga illegala jakten som bedrivs systematisk och medvetet, sa åklagare Christer Jarlås när rovdjursutredningen presenterades och där han ingick som expert.

– Vi har haft massor av fall där vi inte kunnat göra någonting på grund av att det inte är straffbart.

Men i somras valde regeringen att inte ta med förslaget i rovdjurspropositionen.

Lasse Gustavsson, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF, uppmanade i månadsskiftet jordbruksminister Eskil Erlandsson att omedelbart ta tag i frågan.

– Trots att det finns färdiga förslag till formuleringar har Sveriges regering av outgrundlig anledning valt att förhala den här frågan, säger han.

De så kallade tvångsmedel polis och åklagare kan använda sig av bygger i dagsläget på att brottslig tjuvjakt pågår och ett jaktbrott är inte straffbart förrän det är begånget.

Tillämpningen av bestämmelserna om förberedelse och försök till tjuvjakt handlade om att polisen skulle få möjlighet att göra husrannsakan i bilar, öppna skotrar och leta efter vapen samt även undersöka telefonsamtal som rings.