Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny konkurrent vill ta kunder från Posten

Industrier och företag i Norrland lockar Swiss Post International, SPI, till regionen.

Annons

Det är ett helägt dotterbolag till schweiziska posten som är på väg att öka etableringen i Sverige. Och det är Norrland som hägrar.

– Norrland är ett attraktivt område för oss att etablera nya kontakter och återförsäljare i, säger Thomas Sjölin som är vd i SPI Scandinavia.

Han bedömer att bolagets effektivitet och konkurrenskraft är lockande för kunder i Norrland som har stora kostnader för internationell post och paket.

För att stå stabilt i Norrland har SPI ingått ett samarbete med logistik och distributionsföretaget TM-gruppen.

– Faktum ät att många företag och privatpersoner lever kvar i det gamla Postmonopolet, enligt Fredrik Wincrantz som jobbar med kommunikation på SPI.

Posten i Sverige gick i september ut med beskedet att Östersund är en av de städer där Posten ska bygga upp nya terminaler för att möta konkurrensen inom leveranser av brev och paket.

I Norrland etableras en ny struktur för logistiken i Östersund, Luleå, Umeå och Sundsvall. Den verksamhet som bedrivs vid paketterminalen i Ånge flyttas till dessa städer senast 2014.

Då ska posten köras direkt till de här fyra städerna i Norrland.

Enligt Markus Trautman, kommunikationschef inom Posten, motiveras förändringen av att servicen till företagen i Norrland ska öka och miljöpåverkan ska minska.

Nya jobb blir det också men hur många det handlar om i Östersund är för tidigt att säga.