Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny kompakt med inbyggd USB-kontakt från Samsung

Kameratillverkaren Samsung kommer nu med två nya digitala kompaktkameror, båda specialiserade på att kunna dela med sig av sina bilder så lätt som möjligt.

Annons
Kameratillverkaren Samsung kommer nu med två nya digitala kompaktkameror, båda specialiserade på att kunna dela med sig av sina bilder så lätt som möjligt. Den ena gör det med hjälp av en inbyggd USB-kontakt, den andra med trådlös överföring.

Den billigare av de två, Samsung PL90, har fått en utfällbar USB-kontakt som gör att man kan föra överbilder från kamerna utan att behöva tänka på att ha med vare sig sladdar eller kortläsare. Ytterligare en funktion som fås med USB-kontakten är att den även fungerar som laddare av kamerabatteriet.

Med hjälp av kontakten kan man alltså minimera antalet prylar man kan glömma hemma på till exempel semestern. Det räcker med att ha med kameran och ha tillgång till en dator så kan du både visa dina bilder och ladda batteriet.

Förutom USB-funktionen har inte kameran så jättemycket tekniska prestanda att skryta med. Sensorn ger en upplösning på 12,2 megapixlar och har en zoom som sträcker sig från motsvarande 28 till 112 milimeter. Baktill sitter en display med ett mått på 2,7 tum.

Den dyrare  modellen ST80 har några andra tekniska lösningar som ska locka användare. Till exempel en stor pekskärm på baksidan. Inga andra knappar eller rattar sitter där. Den tre tum stora skärmen bidrar till ett ganska väldesignat intryck.

En annan funktion som kan locka köpare till SAmsung ST80 är möjligheten att använda Wi-fi för att föra över bilder till en datorenhet.

Zoomen på tre gånger börjar på motsvarande 35 milimeter och sträcker sig ut till 105 milimeter. Sensorn ger bilder med en upplösning på 14,2 megapixlar.

Båda kamerorna har olika fotograferingsfunktioner som beautyshot, ansiktsigenkänning och blink -och leendeigenkänning. Inget nytt under solen, men funktioner som gör det enklare för den som vill ha en point and shoot-kamera som gör det enkelt att få bilder med rätt exponering och så många leenden som möjligt.

Några exakta priser för den Svenska marknanden har vi inte fått fram ännu, men St 80 har ett amerikanskt riktpris på 250 dollar och PL90 runt 130 dollar. Direkt översatt motsvarar det, med dagens växelkurs, ungefär 1700 kronor för ST80 och 850 kronor för PL 90.

Båda kamerorna förväntas komma ut på marknaden i September i år. 

 

 


/Bengt Luthman

Kamera & Bild