Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny hårdvara i fokus på konsolgiganternas E3-konferenser

Nu är årets E3-mässa i gång.

Och naturligtvis handlar det en hel del om det kommande årets hetaste spelreleaser.

Men "huvudpersonerna" under Microsoft, Nintendo och Sonys presskonferenser är ändå den nya hårdvaran - från Kinect till Nintendo 3DS till Playstation Move.

E3-mässan i Los Angeles är i gång. Och mellan den 15 till 17 juni försöker spelbolagen övertrumfa varandra genom att plocka fram heta speltitlar ur rockärmen.

Men är det något årets mässa handlar om så är det Nintendo, Microsoft och Sonys innovationer på hårdvarufronten.

De tre stora konsoltillverkarna har alla sina egna presskonferenser utanför mässhallen Los Angeles Convention Centre, där man presenterar sina nyheter under pompa och ståt.

Först ut var Microsofts presskonferens, som, förutom att presentera obligatoriska uppföljare som "Halo Reach", "Gears of War 3" och "Call of Duty Black Ops" gjorde ett stort nummer av den nya spelkameran Kinect, som möjliggör kontrollöst spelande.

Även om Kinect, tidigare känd som "Project Natal", visades upp redan förra året så avslöjade man ytterligare funktioner, till exempel videochat, en mer omfattande demonstration av röststyrningen i Xbox Live och att kameran har en inbyggd motor som följer spelaren i rummet.

Kinect kommer att släppas i november tillsammans sex lanseringstitlar: "Kinectimals" (låter dig leka med virtuella djur som lejon, tigrar och geparder), "Joyride" (ett kartspel), "Kinectic Sports" (Microsofts "Wii Sports"-klon), "Kinectic Adventures" (äventyrliga sporter, till exempel forsränning), "Your Shape: Fitness Evolved" (påminner om "Wii Fit"), "Dance Central" (dansspel från Harmonix) och "Sonic Free Riders" (racingspel med Sonic the Hedgehog).

Dessutom visade Microsoft upp en ny slimmad version av Xbox 360, med en kantigare design och specialingångar för Kinect-kameran.

Nintendo inledde sin preskonferens med att, inte helt oväntat, bekräfta ett nytt äventyr i "Zelda"-serien till Wii, tillsammans med ett koppel nya spel med klassiska figurer som Kirby, "Metroid: Other M" och det lovande Disney-spelet "Epic Mickey".

Sist, men långt ifrån minst, avtäcktes Nintendo 3DS, uppföljaren till monstersuccén Nintendo DS.

Och visst handlade det om en 3D-konsol, som låter dig uppleva djupseende i spel utan glasögon.

Utseendemässigt påminner den om DS, men med en övre skärm som visar tredimensionell grafik och en styrplatta som låter spelaren kontrollera kameravyn.

Konsolen stoltserar också med dubbla kameror som kan fotografera 3D-bilder. Dessutom utlovar Nintendo utökade nätverksfunktioner som automatiskt kollar av uppdateringar och meddelanden från vänner.

En överraskning var att Nintendo lanserar sin nya konsol med hjälp av "Kid Icarus", en klassisk Nintendofigur från 8-bitseran som bara setts i biroller i spel som "Super Smash Bros Brawl" på senare tid.

Av reaktionerna i samlade spelmedier att döma fungerar 3D-skärmen riktigt bra. Det enda som kant uppfattas som ett minus är skärmens betraktningsvinkel, som kräver att man se rakt framifrån för att få den önskade effekten.

Även Sonys presskonferens handlade en hel del om 3D. I dagarna har Playstation 3 fått stöd för djupseende med hjälp av Polaroidglasögon via en mjukvaruuppdatering.

Man utannonserade en hel del titlar för framtiden, till exempel "Killzone 3", men redan nu kan spel som "Pain" och "Wipeout HD" upplevas med den nya tekniken.

Frågan är dock när 3D-spelande i vardagsrummet får sitt stora genombrott?

Tekniken kräver speciella teveapparater, som i dagsläget är ganska dyra. Dessutom tvingas man köpa till polaroidglasögon för cirka 1500 kronor till varje spelare.

Då är Sonys rörelsekänsliga handkontroller Move, som släpps den 15 september, lite mer överkomliga.

Upplägget påminner om Nintendo Wiis kontroller, med en rörelsekänslig stavkontroll, en spearat kontroll med styrspak och kameran Playstation Eye.

Enligt Sony kommer precisionen att vara 1:1, vilket innebär att kontrollerna registrerar dina rörelser exakt som de utförs i verkligheten.

Sony släpper också ett antal Wii-inspirerade lanseringstitlar, men bjöd även på smakprov från det lovande trollkarlsspelet "Sorcery", som även lär tilltala traditionella spelare.

På spelfronten satsar Sony brett och visade upp allt från familjevänliga titlar som "Little Big Planet 2" till hardcorespel som "Infamous 2".

Största exklusiva överraskningen var att man dammar av det våldsamma bilspelet "Twisted Metal", som var en stor hit på tidigare Playstation-format.

Jens Höglin