Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny friskola hotar stänga fler skolor i Östersund

En ny stor friskola med 450 elever vill etablera sig i Östersund. Blir planerna verklighet kommer kommunen att stänga minst en grundskola i centrala stan.

Annons

Företaget som vill starta den nya grundskolan heter IT-media och turistgymnasiet i Lund AB. Företaget är ett dotterbolag i en koncern som ägs av ett danskt investmentbolag. I den ansökan som har lämnats in till Skolinspektionen står att företaget vill starta sin verksamhet i Östersund höstterminen 2012. Några år senare planerar skolan att ha 450 elever, från förskoleklass till nionde klass.

Men Östersunds kommun vill inte ha någon ny stor friskola i stan. Om Skolinspektionen godkänner ansökan och det går som skolan planerar så kommer kommunen att stänga någon av sina centralt belägna grundskolor. Det skriver man i sitt yttrande till Skolinspektionen. Det finns helt enkelt inte resurser för att driva alla kommunala skolor om för många lärare och elever väljer att gå till friskolor.

De skolor som ligger i riskzonen för en stängning är Norra skolan, Odenslundsskolan, Körfältsskolan och Fagervallsskolan. Men att stänga bara en skola kommer förmodligen inte att räcka. Det finns nämligen fler friskolor i stan som har fått tillstånd att utöka sin verksamhet.

I centrala Östersund planerar friskolan Prolympia att utöka sin grundskolverksamhet med ytterligare sex årskullar. Från att i dag ha elever i klasserna 6 till 9 vill skolan utöka med förskoleklass upp till 5:e klass. Friskolan Vittra har också fått godkänt från Skolinspektionen att utvidga sin verksamhet i Östersund. I det fallet handlar det om ytterligare sju årskullar, från förskoleklass upp till 6:e klass.

Om friskolorna fyller de planerade elevkvoterna så räknar Östersunds kommun med att behöva stänga minst en grundskola ytterligare. Kanske blir det fler än så.

– Det är precis som vi skriver i tjänstemannaförslaget. Startar den här friskolan så har vi en stor överkapacitet, säger Anders Byström som är förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen.

Han menar att det kommer att bli svårt för kommunen att bedriva en bra skolverksamhet om den nya friskolan får tillstånd att starta. I yttrandet till Skolinspektionen skriver Anders Byström: " ... en etablering av ytterligare skolverksamhet i Östersund kommer att medföra omfattande och mycket påtagliga negativa följer inom det offentliga skolväsendets verksamhet i hela kommunen."