Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny förlust – och nu är nedflyttningen farligt nära för Frösön

Frösöns herrlag åkte på sin åttonde raka förlust i division 1. Jumbomötet med Alfta slutade med att hemmalaget avgjorde, med bara 26 sekunder kvar.
– Nu ser det mycket knivigt ut, säger tränaren Daniel Ramsin.

Jämtarna måste vinna alla sina tre matcher som är kvar – samtidigt som det krävs hjälp från annat håll. Den chansen ser försvinnande liten ut.

– Vi skulle ha vunnit i dag, men det skulle vi ha gjort i så många matcher förut också.

Förlusten i Alfta sved som salt i öppna sår. En seger var ett måste och man fick under inga omständigheter förlora.

Frösön var på väg mot minst en poäng och förlängning, men en utvisning för Fredrik Dahlin, efter 19,05 i sista perioden, fällde laget.

29 sekunder senare satte Alfta 6–5 (i spel sex-mot-fyra) och drog därmed ned rullgardinen för Daniel Ramsin och hans Frösön. Samtidigt gav det hälsingelaget nytt hopp i kampen om att undvika nedflyttning.

Nu skiljer bara tre poäng upp till K4, precis ovanför nedflyttningsstrecket. Frösön däremot, har hela åtta poäng dit.

Det krävs alltså idel segrar i de tre sista omgångarna om Frösön ska kunna klara sig kvar. Men då får förstås inte K4 ta någon enda poäng.

Alla tecken i skyn pekar åt fel håll för Frösön, som inte vunnit en match sedan 27 november. Det är en anmärkningsvärd utveckling för ett lag som i fjol kvalade mot allsvenskan.

Varför har det gått så snett?

– Den enskilt största orsaken är att vi varit för få spelare. Vi har inte kunnat driva på under träningarna.

Bakslaget i år följer en trend som vi vant oss genom åren. Innebandyn har svårt att hitta en stabilitet och en ihållande framgångsperiod, oavsett förening.

Daniel Ramsin har sin förklaring.

– Föreningarna jobbar för kortsiktigt. De jobbar inte från grunden utan satsar på ett herr- eller damlag. Men det håller bara två säsonger. Sedan klarar man inte av generationsväxlingen.

– Jag har varit tränare i tre år och på den tiden har vi bara tagit upp en spelare från de egna leden till A-laget. Om vi ska överleva måste vi slussa upp fler spelare. Där har vi misslyckats.

Ett långsiktigt arbete tar tid. Daniel Ramsin gissar på tio år. Ett annat område som Frösön behöver stärka upp är träningsmöjigheterna. Sporthallen räcker inte.

– Vi inom innebandyn behöver en egen hall. Den nya sporthallen blir mest för basketen.

Men Nya Sporthallen kommer att ha ytterligare en hallyta – är det inte bra?

– Jo, men den är för liten för innebandyn. Dessutom har vi inte rätt att träna i Sporthallen om vi åker ur. Det är bara damlaget som får det, men då kommer hallhyran att öka från 175 till 300 kronor i timmen.

Är du bekymrad för framtiden?

– Nä, jag tror att vi kan vända det här. Vi har till exempel en tränare på gång från Västerås, som har stor erfarenhet. Det skulle vara guld värt att få in honom i klubben.