Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny färdtjänsthandläggning i Strömsunds kommun

Färdtjänsthandläggningen överförs nästa sommar till Länstrafikens beställningscentral. Det blir billigare och effektivare anser kommunen.

Annons

Under vintern har Strömsunds kommun genomfört en utredning av kommunens biståndsbedömning. Man har genomlyst och analyserat myndighetsutövning, bland annat gällande färdtjänst.

Kommunens kostnader för färdtjänstresor år 2009 var 3,6 miljoner för de 7 400 resor som genomfördes under året. Man har i dagsläget en person anställd på sjuttiofem procent för att handlägga färdtjänstärenden. Utredningen visar att handläggningen är dyrare än vad som är nödvändigt.

Länstrafiken har sedan några år en beställningscentral för samhällsbetalda resor och har redan övertagit ansvaret för färdtjänst och riksfärdtjänst från andra kommuner i länet. Strömsunds kommun fick då också frågan om att ansluta sig till detta men valde att avvakta. Nu löper vissa avtal ut och kommunfullmäktige har därför beslutat att från juli 2011 ansluta sig till Länstrafikens beställningscentral och överlåta all handläggning av färdtjänsten till denna.

Man uppger att överförandet till Länstrafiken innebär en årlig besparing på cirka 100 000 kronor för handläggning och cirka 250 000 kronor för resor.

Rådet för funktionshinderfrågor och kommunala pensionärsrådet har tillstyrkt förslaget.

Efter ett tilläggsyrkande av Lena Johansson (S) beslutade kommunfullmäktige att uppdra till kommunchefen att utreda hur den nya färdtjänsthandläggningen fungerar, och redovisa resultatet till fullmäktige i september 2012.