Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny digitalbio lyfter filmupplevelsen

Biografen i Gåxsjö har blivit rejält uppgraderad och med digital teknik kan intresset för film fångas upp på ett helt annat sätt.

I Gåxsjö bygdegård har en digital filmprojektor ersatt filmrullarna och det gnistrar av skarpa, klara färger när maskinister Kay Prins visar trailern till storfilmen Maleficient.

– Den filmen visar vi två dagar efter världspremiären och sånt var omöjligt tidigare, säger Magnus Svensson i bygdegårdsföreningen.

35 millimeters film är på väg ut och senaste året har ingen sådan visats på bygdegården. De få filmrullar som fanns tillgängliga gjorde dessutom utbudet tämligen slätstruket.

Nu är utbudet i princip gränslöst. Aktuella premiärfilmer kommer inom någon dag, eftersom de skickas som en extern hårddisk med posten.

Premiärfilmen visades den 17 maj och när hösten avlöser de ljusa sommarkvällarna ska det bli tätare mellan biokvällarna.

– Vi kommer att behålla pausen mitt i filmen, med fika, eftersom det finns ett stort önskemål om att ha pausen kvar, säger Magnus Svensson.

En halv miljon har uppgraderingen med digital teknik kostat och framöver ska nya stolar köpas in. Ljudet ska också vässas ytterligare. 60 procent har finansierats av kommunen och Filminstitutet. Resten står bygdegårdsföreningen för.

Att visa film i bygdegårdar kostar mindre än tidigare vilket innebär att det inte krävs lika mycket folk på föreställningarna.

– Upptagningsområdet är åtta mil långt och fem mil brett och vi är en av sju byar i Sverige som får den här möjligheten i år, konstaterar Magnus Svensson.

– Det krävs ganska mycket i frågan om ideella insatser för att hålla igång verksamheten och vi har bildat olika arbetsgrupper som delar på jobbet.

– Ett bioråd väljer i filmutbudet och vi har skapat en egen Facebooksida speciellt för bion, en tanke är att samla in enkäter om vad folk vill se via sociala medier.

Hittills har det varit breda familjefilmer, framöver kan det även bli smalare filmer och man funderar på möjligheten att visa direktsända evenemang som konserter.