Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny delägare i Härjedalens Utvecklings AB

Härjedalens Utveckling AB, med dotterbolaget Härjedalens miljöbränsle ab, HMAB, har fått en ny delägare när det finska bolaget Katternö förvärvar 50 procent av aktierna.

– Vi har inte de finansiella musklerna så det här är positivt för företaget, menar Robert Taflin.

Den 14 maj anskaffade det finska bolaget 50 procent av aktierna i Huab. För ägarna av Huab, Jan-Eric Bergmark och Robert Taflin, är det ett steg i rätt riktning eftersom man under en tid sökt någon med både kapitalresurser och stora kunskaper inom industrin.

– Det bästa är att företagets (HMAB) framtid ser väsentligt tryggare ut, säger Robert Taflin som under de närmaste tre åren kommer att finnas med i ledningen tillsammans med Jan-Eric Bergmark.

Enligt Robert Taflin har förhandlingarna skett med Katternö under en längre period och det var det finska företaget som kontaktade dem.

Tillsammans med Katternö hoppas man kunna utveckla företaget i rätt riktning och säkra jobben för de runt 60 personer som är anställda för tillfället.

Bränsle från torven är viktig och så är det tänkt att det ska vara.

– Vi vill utveckla torven det är en viktig sak. Där vill vi skaffa fler torvtäkter för att säkra försörjningen, fortsätter Robert Taflin som även har stora förhoppningar på ett kraftvärmeverk och ett samarbete med NBE-Sweden.

Katternös koncernchef Stefan Storholm säger i ett pressmeddelande.

– HUABs affärsverksamhet inom energisektorn stöder vår strategiska linje att utöka användningen av biobränslen och vill därmed också trygga tillgången av framför allt torv. Vi bedömer HUABs utvecklingspotential inom biobränslesektorn som stor och vår kompetens i energisektorn kan bidra till en positiv utveckling av HUAB.”

Katternö är verksamt med produktion, distribution och försäljning av el och värme i finska Österbotten.

Produktionen av el och värme sker på olika anläggningar med biobränsle, torv, stenkol och vattenkraft, vindkraft och kärnkraft.