Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny change i USA

Washington och Hammarstrand har uppvisat en del likheter på senare år.

Det politiska livet i de två metropolerna har präglats av hårda motsättningar och bittra personstrider. I Ragunda löste väljarna problemet med att ge Socialdemokraterna egen majoritet i fullmäktige . I Washington kommer nu politikerna att tvingas ta gemensamt ansvar för landets närmast oöverstigliga utmaningar. Republikanerna gick kraftigt framåt i kongressvalet och övertog majoriteten i representanthuset.

Fördelen med valresultatet är att politiker på vardera sidan av skyttegraven nu tvingas att börja prata med varandra. Väljarna har fördelat ansvaret mellan partierna vilket betyder att republikanerna inte längre kan stå vid sidlinjen och kritisera allt vad president Obama föreslår. Man måste bekänna färg, visa att man har en plan som sträcker sig längre än att bara slå ner på demokraternas politik.

Nackdelen för Barack Obama är att han kommer få svårare att realisera sina reformambitioner, alla lagförslag måste nämligen godkännas av både representanthuset och senaten.

Valresultatet öppnar samtidigt en möjlighet för presidenten att kritisera republikanerna för att vara oansvariga om de väljer att fortsätta sätta sig på tvären. Det kan rent av vara en fördel för Obama när han 2012 söker stöd för fyra nya år som president.