Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny bok om Öratjärndalen färdig

Lennart Bäckström, som har gett ut boken "Öratjärndalen i Bräcke kommun, Republiken Jämtland", som är en krönika och fotodokumentation om byn.

Varför gjorde du boken?

– Därför att det finns en betydelse av att dokumentera gamla byar. Det är ett kulturarv som håller på att försvinna och det är viktigt att bevara så mycket som möjligt till kommande generationer. Jag ångrar att jag inte tog reda på mer tidigare.

Har du haft roligt under projektets gång?

– Jätteroligt! Det har varit så kul att prata med alla i bygden, de har kommit med stora kartonger fyllda med bilder på folk som bott på och brukat gårdarna. Det är synd att inte alla kort fick plats.

För ett par år sedan fick du igenom en stavningsändring av Öratjärndalen (tidigare Öretjärndalen) hos Lantmäteriet. Varför var det viktigt?

– Allt började när jag skulle inleda arbetet med min bok, man kan ju inte skiva en bok om en plats som har tre namn! Gamla ortsnamn är också på väg att försvinna. Många tänker inte på att namnen är väldigt viktiga när man ska beskriva något som man har varit med om.

Var kan den som är nyfiken få tag på boken?

– Den finns både på Bräcke bibliotek och på Hembygdsgården i Bräcke.

Vad betyder Öratjärndalen för dig?

– Jag är uppvuxen i Bräcke, men varje sommar tillbringade jag hos mormor och morfar i Öratjärndalen. Jag känner väldigt mycket för byn. Det är den plats jag kallar hemma och så har jag ett fritidshus i Gävle.