Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny bilderbok av "linjens mästare" Kitty Crowther

Annons

Länge lutade vi oss självbelåtet tillbaka och utnämnde Sverige till världsmästare i bra barnböcker. ALMA-priset som instiftades till Astrid Lindgrens minne och utdelas varje år till någon som arbetar i hennes anda, är världens största internationella pris i barn- och ungdomslitteratur, 5 miljoner, lilla Nobelpriset kan man kalla det. Det innebar förutom ett lyft för barnlitteraturen och läsfrämjandet i hela världen, att dörrar öppnades för svenska barn att få del av konstnärligt utmanande böcker från andra länder. Dessutom ger priset Sverige heder och ära.

Årets pristagare Kitty Crowther, född 1970 i Belgien av svensk mor och engelsk far, utnämndes till ”linjens mästare” av juryns ordförande Larry Lempert och elva av hennes originalbilder kan man se i Stockholms konserthus fram till 26 augusti. Tusch, kritor och blyerts är arbetsmaterialet i distinkta, laddade och samtidigt stillsamt poetiska bilder. Bild och text är integrerade i hennes böcker som ibland behandlar svåra teman, alltid på ett inkännande sätt.

 Ivo & Vera handlar om ett biobesök. Ivo är den vuxne som överraskar barnet Vera: ”Vi går på bio!” Ivo blir lite otålig stående vid ytterdörren. ”Men vad håller hon på med?” Vera vill ha sina tygdjur med, de har ju aldrig varit på bio. Då måste de vara snälla, säger Ivo. En hel del komplikationer blir det trots allt på bion men alla visar respekt för Veras omsorg om sina små vänners behov. Besöket blir hellyckat trots alla avbrott. Vera älskar bio!