Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny belysning sparar miljoner

All gatubelysning byts ut i Östersunds kommun. Ett jätteprojekt som redan nu sparat miljoner.

Och framtiden med fjärrstyrd vägbelysning är redan här.

Annons

Underhåll och lampbyten längs gator och vägar hör till vardagen för gatukontoret i Östersund. Men Östersunds kommun var tidigt ute att möta upp den nya belysningslagen.

– I huvudsak är det lampor som kallas kvicksilverlampor vi byter ut nu. Dessa får inte importeras eller tillverkas i EU efter 2015, säger Lars Staffansson på kommunens tekniska förvaltning.

Kommunen beslutade redan för fyra år sedan att lägga extra pengar på att byta ut de gamla belysningsarmaturerna; från kvicksilver till armaturer med metallhalogen-, kompaktlysrör-, högtrycksnatrium- eller LED-ljuskällor. Arbetet pågår fortfarande och Lars Staffansson konstaterar att det redan nu är en ganska rejäl kostnadssänkning för kommunen.

– Mellan 2008 och 2012 har vi minskat den årliga elförbrukningen med 2,1 gigawattimmar vilket motsvarar en sänkning av energiförbrukningen med 25 procent sedan 2008. Detta trots att staden växer och fler gator och vägar är belysta 2012 än 2008. Vi beräknar att vi kan spara lika mycket till om vi byter bort gammal teknik mot ny.

På tal om ny teknik; Östersunds kommun har upphandlat ett styrsystem för belysningen som ska kunna styras från vilken dator som helst. Sammantaget 180 elskåp ska byta till det nya systemet.

– Det gamla styrsystemet är också fjärrstyrt men med enkelriktad kommunikation (modem och Minicall-nätet). Vi har därför ingen kontroll om styrsignalerna går fram till skåpet. Det gamla styrprogrammet finns på en gammal dator med Windows 98.

Utöver nytt styrsystem finns planer på att införa så kallad dimring på flera ställen i Östersund.

– Idag har vi dimring efter Fagerbacken och i Lugnvik industriområde. Mellan klockan 22.00 och 05.00 dimras belysningen ner till 60 procent. Vi kommer utreda om och var vi ska fortsätta med dimring, säger Lars Staffansson.