Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NUG på plats i Östersund

Kulturministern kallade hans konst skadegörelse. För 70-årsjubilerande Östersunds konstklubb har han länge varit ett önskenamn. I morgon har NUG vernissage på Ahlbergshallen.

Ett rum har förberetts i Ahlbergshallen. Ett tillfälligt golv har lagts in och konstnären Magnus Gustafsson, alias NUG, är på väg till Östersund för att göra sin installation. Eller om han redan är här.

– Man brukar väl använda begreppet bomba, säger Sture Espwall, ordförande i Östersunds konstklubb om NUG:s installation.

Utställningen går under namnet "Keep it clean". I rummet intill installationen visas några av NUGs videoverk. Det var med videoverket "Territorial pissing" som Magnus Gustafsson gjorde entré med buller och bång i konstvärlden. Det var hans examensarbete från Konstfack 2008. Men videon, där en svartklädd graffitimålare sprejar ner en tunnelbanevagn för att sedan kasta sig ut på perrongen genom ett fönster, skapade inte rabalder förrän den visades på konstmässan Market 2009 och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth såg den: "Jag tycker inte att det här är konst", sa hon i tv-nyheterna. Våren 2009 tog Anna Odell examen och en häftig debatt kring Konstfack blossade upp.

I höstas sände SVT Lars Berges och Akays dokumentär "NUG – Vandal in motion". Historien om graffitimålaren och nu också erkände konstnären berättas av andra, själv visar NUG aldrig sitt ansikte. I filmen blir det tydligt hur mycket kulturministerns uttalande betydde för att hans karriär tog fart. För styrelsemedlemmarna i Östersunds konstklubb, som hoppas på debatt, har NUG länge varit ett namn på önskelistan.

Sture Espwall menar att Östersunds konstklubb har ett ansvar att förvalta.

– Föreningen bildades en gång för att det fanns dåliga möjligheter att ta del av samtidskonst i Östersund, säger han.

– För vår del i konstföreningen så funderar vi på hur vi ska göra våra utställningar mer intressanta för nästa generation. Majoriteten av dem som går på kulturevenemang är kvinnor 50 plus, det är väl helt okej, men vi vill bredda vår publik. Vi vill få unga att hitta till Ahlbergshallen.

Han har själv sett NUGs installationer tidigare, bland annat på Konstakademin 2011:

– Jag tycker man blir helt tagen av det, det finns en tanke bakom det, de svartvita färgerna, konsekvensen.

Tycker du att det är okej att förstöra andras egendom för att skapa konst?

– Jag kan bli förbannad när jag ser graffiti som bara är ett sätt att ta plats utan att det finns någon större tanke bakom det, men jag kan också bli glad av graffiti.

– Sedan kan man diskutera reklamskyltars utrymme i det offentliga rummet kontra det människor själva vill skapa.

NUGs utställning pågår till den 9 februari. Den 8 mars öppnar årets andra utställning, en jubileumsutställning med verk ur Östersunds konstklubbs egna samlingar med Jimmy Dahlberg som curator.