Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu visas den stulna proppen från Harpsund

I dag invigs utställningen om Yngve Gamlin. Där visas bland annat bytet från statskuppen mot Sverige, nämligen proppen till harpsundsekan.

Yngve Gamlin var son till begravningsentreprenören Petrus Jönsson i Strömsund. Han gjorde sig känd över hela landet som konstnär, filmregissör, dekoratör och en humorist av stora mått. I radio spelade han den svamlande figuren "Morbror Ruben" och när TV gjorde sitt inträde i hemmen var han ett av de ökända "skäggen" som sa runda ord och "spolade" ned dumma idéer i en toalett. Programmet ansågs vara högst chockerande.

Nu hedras hans minne med en utställning på hembygdsgården i Strömsund. Invigningen sker i dag, torsdag, och den givne invigaren är Yngves bror, Göte Jönsson, som fyller 94 år i år och som gått i faderns fotspår och varit Strömsunds begravningsentreprenör hela livet.

Vid utställningen visas mycket av Yngve Gamlins konst, men där visas också många andra föremål som belyser hans liv, exempelvis proppen till harpsundsekan. Yngve Gamlin blev, som de flesta känner till, Republiken Jamtlands förste president. I den egenskapen åkte han en gång på statsbesök till Sverige. Där blev han bjuden till Harpsund av Sveriges statsminister Tage Erlander. Givetvis ingick det en tur i den berömda ekan. Eftersom förhandlingarna inte riktigt blev som den jämtländske presidenten ville, så gjorde han en kupp: Han stal bottenpluggen till ekan.