Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu visar de det som vi inte brukar få se

Skisser, dagboksblad, byrålådsfynd. I utställningen ”Mest för skojs skull”, som öppnar i morgon, visar Anna Erlandsson, Odd Larsson, Lars Nylund och Anders Suneson sådant som de inte brukar visa.

På Härke konstcentrum har de fyra medlemmarna i Östersunds kollektiva grafikverkstad slagit sig ihop för att visa sådant som normalt sett inte kommer med på deras utställningar.

– Det var jag som kom med idén. Jag satte upp en lapp på anslagstavlan med frågan om någon mer än jag ville ställa ut så här lite opretentiöst – och Anna, Anders och Odd nappade, säger Lars Nylund.

Han tycker det är kul att visa sådant som ger en inblick i en konstnärs arbetsprocess, skisser som blivit målningar sen, övningar som han gjort för att lära sig hur saker och ting ser ut.

Lars Nylund har haft många separatutställningar på galleri men nu är det slut med det, säger han.

– Jag orkar inte med sådant längre. Nu passar det mig bättre att ställa ut tillsammans med andra.

Odd Larssons vägg i utställningslokalen är fylld av porträtt.

– Jag ritar av människor hela tiden. Porträtten är mina dagboksanteckningar, säger han.

Porträtten är ett urval från skissböcker genom 30 år. Här finns många konstnärskolleger med, bland annat en Lars Nylund i mc-huva. En tavla är större än alla andra och det är ett självporträtt där en yngre, argare och långhårigare Odd Larsson tittar strängt och uppfordrande på betraktaren.

Anna Erlandsson ställer också ut teckningar och skisser men dessutom en installation. ”Jakttider” heter den och visar en kvinnofälla – tillverkad av en strumpbyxa och en badmintonracket. Ett underfundigt humoristiskt inlägg i jämställdhetsdebatten, precis som bilden av en volleybollmatch som hon skickade i protest till Volleybollförbundet sedan det hotat med böter för damlag som uppträdde för påklädda på planen.

Anders Suneson visar teckningar ur skissblocket som alltid hänger med – såväl på målarresorna till Sydeuropa som till vardagliga möten hemma i Östersund. Av bilderna framgår att det blir mycket kaffedrickande både där och här. Och att det gärna blir fantasifulla djur när Anders Suneson låter pennan löpa fritt och spontant utan att tänka på någon framtida konstkund eller beställare.

”Mest för skojs skull” pågår till och med 19 september.