Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu vill Östros ha nytt jobb

 
Rut-avdraget, adjö.

 

Rut-avdraget, adjö. Förmögenhetsskatten, välkommen tillbaka. Efter den 19 september vill Thomas Östros (S) bli ny finansminister.

Han är skolad av Göran Persson hur man sköter ett regeringsarbete. Och det är ingen dålig läromästare, tycker Thomas Östros. Under tio år var han skatteminister, utbildningsminister och näringsminister.

I höst vill Thomas Östros bli finansminister. Socialdemokratin är och förblir ett antikapitalistiskt parti, står det i ert partiprogram. Förklara?

Det handlar framför allt om demokrati. Jag är en varm vän av marknadsekonomi, som är överlägset för att skapa välstånd. Privat företagsamhet ger en fantastisk dynamik i en ekonomi. Men jag vill också en stark offentlig sektor som inte sköts av marknaden. Därför är jag skeptisk till att man gör marknader av skola och sjukvård. Det är offentlig sektor, men det kan vara privata utförare som dock ska styras efter helt andra förutsättningar.

Du är skeptisk till Rut-avdraget också. Varför?

Det är ingen viktig fråga för oss. Men som gammal skatteminister vet jag vad som händer om man börjar hitta på olika avdrag på väldigt snäva områden. Men hantverksjobb är okej?

Ja, men Rot-avdraget ska vara kvar av konjunkturskäl. Vi har använt det tidigare och det är effektivt. Dessutom vill vi att det även ska gälla flerfamiljshus.

Förmögenhetsskatten och fastighetsskatten avskaffades av alliansen. Du vill införa dem igen. Varför är det så viktigt?

Den borgerliga regeringen har varit väldigt träffsäker med skattesänkningar till den rikaste procenten i Sverige. Den rikaste 100-delen har fått nästan fyra miljarder i skattesänkningar. Jag tycker det är rimligt att de får betala när den europeiska ekonomin är i gungning.

Men jag kan ge ett lugnande besked till nio tiondelar av husägarna som kommer att få oförändrad skatt. Det är för dem med hus som har ett marknadsvärde på över sex miljoner kronor som vi vill ta ut 1 procent i beskattning.

Vi tar ett första steg att avskaffa skatten på uppskov som regeringen infört. Det är en retroaktiv beskattning som plågar många, inte minst i storstadsområdena.

Du kritiserar regeringen Reinfeldt, och de kritiserar de rödgröna. Ju närmare valet desto mer. Är det inte läge att berömma alliansen för att de klarade en finanskris under mandatperioden?

Det var ändå vi som gav dem förutsättningarna. Vi lämnade över Europas mest välskötta ekonomi 2006. Nu har Sverige underskott igen, delvis beroende på de gigantiska skattesänkningar som jag är kritisk mot.

Garantiprogrammet till bankerna kom vi överens om gemensamt. Det kan båda blocken vara nöjda med.

Vilka PPM-fonder sparar du i?

Jag är en medveten icke-väljare. Det tror jag ganska många är och det är klokt att vara många i en fond. Det ger stordriftsfördelar genom att hålla nere kostnader för administration och förvaltning.

Den svenska kronan är starkare än på länge och euron rasar i takt med Greklands BNP. Ska vi ha euro?

Det beror på vad folk tycker. Men jag tycker inte att vi ska ha någon folkomröstning de kommande fyra åren. Nu med krisen i Grekland är det viktigt att euron får bygga sina egna institutioner så att det blir mer stabilt.

Alliansen höjde a-kasseavgiften kraftigt och ville senare göra den obligatorisk. Du tycker att man ska göra tvärtom. Varför?

A-kassan är frivillig och ska så förbli. Den är väldigt mycket förknippad med den svenska modellen. Obama får applåder i kongressen när han får människor att bli försäkrade för att få sjukvård. När avgiften fyrdubblades lämnade en halv miljon människor systemet. Dem ska vi försöka få in igen genom att införa en maxavgift på 80 kronor i månaden. Borde ni inte avskaffa barnbidraget för den rikaste 100-delen?

Absolut inte. Barnbidraget är en viktig del av den generella välfärden. På samma sätt som alla får del av den skola utan avgift och sjukvård som i huvudsak är gratis.

Bensinskatten höjs med 49 öre litern om du blir finansminister. Är det socialdemokratisk eller miljöpartistisk politik?

Det är helt nödvändigt. Jag håller med Fredrik Reinfeldt som fram till för några veckor sedan lyfte fram behovet av höjda koldioxidskatter.

Två kronor mer för ett paket cigaretter och ungefär lika mycket för en standardflaska rödvin. Varför höjer ni inte alkohol och tobaksskatten mer?

Jag tycker att det är en rimlig höjning, ganska väl avvägd.

Vad anser du om att plånboken ser ut att styra höstens val?

Det blir alltid ett plånboksval, men aldrig bara plånboksval. Jag tror att väljarna söker dem som kan ta ansvar för de offentliga finanserna och också få ned arbetslösheten.

FREDRIK NEJMAN, PRIVATA AFFÄRERPrivata Aff?rer