Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu vill Karin Stierna fokusera på familjen

Hon var första kvinna att bli kommunstyrelsens ordförande i Strömsund. Nu lämnar Karin Stierna (C) politiken.
– Nu vill jag lägga tiden på familjen, säger hon.

Politiken har varit Karin Stiernas liv de senaste 22 år. 2006 blev hon som första kvinna ordförande för kommunstyrelsen i Strömsund.

– Det var en oerhört spännande tid, och väldigt lärorik – det är politiken överlag. Sedan var det inte den enklaste uppgiften eftersom vi inte hade majoritet så länge. Men det gick på något sätt det också, säger Karin Stierna.

När hon sammanfattar sina 22 år som politiker i Strömsunds kommun lyfter hon fram jämställdhetsarbetet som en viktig del.

– Jämställdheten är väl det jag känner att jag under tiden som ordförande i kommunstyrelsen verkligen lyfte ett antal nivåer i vårt arbete i kommunen. Jag sa tydligt att vi måste jobba med jämställdhetsfrågor och se jämställdhet som en tillväxtfaktor, säger Karin Stierna.

Vid den tiden när Karin Stierna lyfte jämställdhetsfrågan i Strömsunds kommunpolitik var det väldigt stora löneskillnader mellan män och kvinnor, kvinnors hälsa var klart sämre och i skolan hade pojkar betydligt sämre betyg än flickor.

– Det jag kan se i arbetet i kommunen är att man tydliggör skillnader mellan män och kvinnor, än man gjorde tidigare. Jag är väldigt nöjd med det arbetet, säger Karin Stierna.

Hon var själv ung när hon gav sig in i politiken. En tydlig trend är annars att ungdomar, och framför allt unga kvinnor, lämnar politiken.

– Precis som vi vill ha en jämn könsfördelning på arbetsplatser och olika åldersstrukturer vill vi ha det i politiken. Sedan kan vi se att många unga engagerar sig, men av naturliga orsaker vill plugga vidare – och det är svårt i Strömsund. Sedan gäller det att man känner att Strömsund var ett bra ställe – dit vill jag flytta tillbaka.

En annan anledning hon ser till att just kvinnor lämnar politiken är att många har svårt att kombinera politiken med resten av vardagen. Av den anledningen väljer hon nu själv också att sluta med politiken.

– Tio år av min äldste sons liv har jag varit engagerad som heltidspolitiker nästan hela tiden. Jag födde den yngste när jag var kommunstyrelsens ordförande. Jag har verkligen kombinerat familjeliv och arbetet som heltidspolitker. Men jag känner att om jag ska satsa fyra år till vill jag antingen bli kommunstyrelsens ordförande eller oppositionsråd. Det betyder att man måste lägga ner mycket tid, och jag känner att jag vill lägga den tiden på familjen.