Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu väntar nya äventyr för pensionären Reidun

Efter att i flera år besökt västafrikanska Mali har Reidun Runsten bestämt sig för att flytta dit permanent.
– Jag har så många idéer och vill bland annat öppna en mottagning som ska erbjuda gratis vård, säger hon.

Annons

Det var genom ökenfestivalen "Festival au desert" 2006 mitt i Saharas öken som Reidun Runsten först kom i kontakt med landets kultur och musik på riktigt.

Reidun var på genomresa i Västafrika tillsammans med en av sina döttrar och hon beskriver mötet som magiskt.

– Jag hade aldrig varit i en riktig öken förut och det var så andäktigt med tuaregernas musik. Det var som en saga, säger hon.

Resan inspirerade Reidun att tillsammans med MC Talka Touré starta festivalen Sweden Mali Voices som sedan 2009 hållits på olika platser runtom i Jämtland och i Mali.

I början av 2012 utbröt krig i Mali vilket gjorde det omöjligt för musiker från Mali att resa till Jämtland. Istället valde man att hålla en stödkonsert i Ås där pengarna oavkortat gick till byn Koima, som var i extra behov av rent vatten. Och förra sommaren tog festivalen fart igen i Glösafallet i Alsen och på Exercishallen Norr i Östersund.

Trots att läget i Mali är mer stabilt i år avråder UD svenskar från att besöka landet.

– Oroligheterna är framför allt i norra Mali vid gränsen mot Algeriet. Jag kommer att bo i huvudstaden i Bamako i söder, så jag är inte orolig för egen del, säger Reidun som kommer att göra sin flyttresa via bil.

– Ja, jag tar min Skoda från -97. Det kommer att gå bra, säger hon och ler.

Förra veckan hade Reidun en stor loppis på gården där hon sålde många av sina ägodelar som hon samlat på sig genom åren. Och hon har även sin lägenhet ute till försäljning. Och snart väntar ett nytt liv i Mali för distriktssköterskan som kommer att öppna ett litet hotell tillsammans med en kompis från Oslo. Fokus för Reiduns del kommer framför allt att ligga på en mottagning för dem som är i behov av vård. Och det ska vara gratis.

– Mali är ett av världens absolut fattigaste länder. Jag har ett brett kontaktnät som jag behöver utnyttja och har redan varit i kontakt med Läkare utan gränser och Human Bridge, säger Reidun.

Om allt går enligt planerna finns Reidun på plats i Bamako i början av september.

– Ju mer jag tänker på det desto mer exalterad blir jag. Det här blir precis mitt i prick för min personlighet.