Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu tas hoten mot LT-journalisten upp i rätten

En smiley ihop med texten "Jag vet vem du är och var du är tick tack" och fyra halva råttor.

Det är några av flera otrevliga hot som riktats mot en LT-anställd och andra personer i länet.

Tingsrätten har inför rättegångsstarten begärt en psykutredning av mannen som misstänks för hoten.

Annons

På torsdagen startar rättegången mot den man i 25-årsåldern som misstänks för hot mot en journalist på LT och flera andra personer. Han åtalas för olaga hot, olaga förföljelse och ofredande.

Med början under förra året så har journalisten på LT fått flera brev med hot skickade till sig. Även en av journalistens släktingar och andra personer har fått otrevliga hot i brev. Några exempel:

"Du är märkt..."

"Jag ska flå dig och din son levande Jag ska döda hela ditt arv och eftermäle..."

"Varför ignorerar du mig (...) Jag borde döda dig. Förneka inte din skuld"

Fyra olika personer har också fått brev med döda halva råttkroppar hem till sig. En av dem är politikern Nisse Sandqvist.

Men "inte för att han är vänster", uppger den misstänkte mannen i polisförhör.

En undersökning av fingeravtryck på ett kuvert pekar ut den misstänkte som avsändare av hotbreven. Mannen har också i förhör med polis och advokat närvarande erkänt hoten.

Mannen säger i polisförhören att han hotat LT-medarbetaren efter att ha retat sig på någon artikel som journalisten skrivit. Men att han inte kommer ihåg exakt vad det var.

Östersunds tingsrätt har inför rättegången begärt in en paragraf 7-utredning av den misstänkte mannens psykiska hälsa för att se om han ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

LT:s chefredaktör Lennart Mattsson har tidigare kommenterat hoten.

– Vi tar det på största allvar. Det är ändå så att på något sätt ger man sig på demokratin när man hotar journalister. Allvarligt är det också när man drar in journalisters anhöriga i hoten, som det har varit i det här fallet, sade han i samband med att den misstänkte anhölls.