Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu tar tjejerna plats i "mansyrkena"

Trenden är bruten. För första gången i historien finns det flera tjejer än killar på Hjalmar Strömerskolans Byggprogram, och även på Fordon har antalet tjejer ökat dramatiskt.

Jämställdhetssatsningarna börjar nu visa upp resultat. För första gången har flera tjejer än killar sökt till Byggprogrammet vid Hjalmar Strömerskolan i Strömsund, och sex tjejer har antagit och börjat sin utbildning. Likaså på Fordonsprogrammet har tjejerna ökat och är även där sex stycken. Detta är ett riktigt trendbrott, då valen tidigare har styrts av traditionella fördomar om mans- och kvinnoyrken.

Skolan har medvetet satsat på att bryta trenden:

– Vi har haft en "tjejdag" två år i rad, både på Bygg- och på Fordonsprogrammet, berättar byggläraren Christer Berg.

Dessa dagar, då flickorna i årskurs åtta har fått prova på områdena inom byggnad och fordon, har tydligen gett effekt. Johanna Hammargård var en av dem som deltog i en sådan dag, och som nu går första året på Byggprogrammet:

– Tjejer klarar det lika bra som killar, även om de är fysiskt starkare. Vi är mentalt starkare och tar det lite lugnare.