Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu startar Jämtland läser! Du är väl med?

"Du vet väl att Djävulen kan sticka dig om du gör det?".

Malin tittar uppfordrande på mig under lugg. Jag står hemma i vardagsrummet och ska just ta ut en bok ur bokhyllan, men hejdar mig snabbt.

Frikyrkorörelsen var stark i Västerbotten i början av 1980-talet. Det talades om synd och straff, om himmel och helvete. Det var många i mitt kvarter som inte fick läsa "fel sorts" böcker. Jag och Malin hittade på något annat att göra den dagen, men hennes ord dröjde sig kvar. Länge var jag rädd för bokhyllan. Eller rättare sagt, rädd för det avgrundsdjupa mörker som kunde gömma sig bakom de färgglada bokryggarna.

Som tur är gjorde mina föräldrar sitt bästa för att trotsa mörkret. Mamma kom ständigt hem med nya böcker från biblioteket och jag slukade dem villigt innan jag började hitta egna. Maria Gripes karaktärer blev några av mina viktigaste följeslagare i den magiska världen. "Tordyveln flyger i skymningen", "Pappa Pellerins dotter", Skuggserien, böckerna om Elvis, "Agnes Cecilia – en sällsam historia". Språket, som vågade lite mer, den suggestiva stämningen och det poetiska allvaret. Jag kan inte nog hylla Maria Gripe.

Så här i efterhand vågar jag påstå att hon var en av dem som lärde mig att leva. Hennes sammansatta berättelser knuffade mig än hit, än dit och fick mig att förstå skiftningar i betydelser. Språket blev nästintill oändligt, världen blev lättare att formulera.

Läsning och läsförståelse är ett brännande hett ämne i dagens Sverige. Rapporter visar att svenska skolelevers läsförmåga har minskat drastiskt de senaste åren.

I nästa års kulturbudget satsar regeringen 15 miljoner kronor på läsfrämjande insatser för barn och unga.

Utbildningsdepartementet satsar drygt 300 miljoner kronor på att kompetensutveckla lärare som undervisar i svenska på grundskolan och första året i gymnasiet under de fyra kommande åren.

Den 1 januari nästa år träder en ny lag i kraft som bland annat går ut på att biblioteken ska vara tillgängliga för alla. Det kommer att ställa hårdare krav på landets kommuner.

drar vi i gång serien "Jämtland läser!" på kultur- och nöjessidorna. Vi börjar med att undersöka länsbornas läsbeteende utifrån bibliotekens och Akademibokhandelns topplistor. Vilka böcker tar vi helst med oss i sängen? Jag vet.

Är läsningen verkligen bara svenskalärarnas ansvar? Inte om man frågar landets nya läsambassör Johanna Lindbäck som gästade länet förra veckan. Henne få ni möta nästa vecka då det också handlar en hel del om Zlatan ...

Viktigast av allt: vi vill veta när, hur, och vad DU läser. Ja, precis du. Dela med dig av dina bästa boktips här.

Där kan du också ta en bild på dig och din favoritbok och lägga upp på instagram med #jämtlandläser.