Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu står Räddningsförbundet på spel

Fem av länets kommuner har valt att samarbeta i ett gemensamt räddningsförbund.

Det har man gjort för att kunna möte framtidens krav på högre kompetens både på den administrativa, förebyggande och operativa verksamheten. Det finns mycket att vinna på samarbetet vi kan dela på kostnaden för ledningen och administrationen, övningsområde och för materialvård.

Räddningstjänsten arbetar gränsöverskridande. Närmaste station undsätter drabbade oavsett kommun- och länsgränser.

Den enda negativa med kommunförbundet är att ytterst få politiker får verklig insyn i verksamheten. Det är också lätt till att ägarkommunerna skjuter ifrån sig ansvaret för verksamheten och välter över hela ansvaret på förbundets direktion.

2009 lades ett besparingskrav i de tre dåvarande ägarkommunerna Strömsund, Krokom och Östersund. Det ledde till ett förslag om neddragning av förmågan hos räddningstjänsten i Hoting, Lit och Trångsviken. Länstyrelsen som är tillsynsmyndighet menar att nivån i Lit och Trångsviken då blir lägre än i jämförbara orter ute i landet och därmed uppfylls inte lagen om skydd mot olyckor.

Trots kritiken beslutar direktionen att genomföra försämringen i Hoting och Lit utan att informera ägarkommunernas politiker om kritiken.

Räddningstjänsten har i de aktuella kommunerna minskat sina kostnader med mellan 20-30 procent de senaste tio åren gränsen är nu nådd och passerad om vi ska kunna utföra våra arbetsuppgifter på ett seriöst sätt.Detta visar också tillsynsmyndigheternas kritik.

Räddningstjänsten är en viktig resurs som borde utvecklas och inte avvecklas vi bor i ett län som har stora avstånd och liten befolkning vi borde utföra I väntan på ambulans och åka på hjärtstoppslarm på samtliga brandstationer i hela förbundet. Vårt uppdrag är att rädda liv ge oss verktygen.

Det ligger ett medborgarförslag i Östersunds kommun som syftar till att förmågan hos räddningstjänsten även i fortsättningen ska nå upp till lagstiftningen och att investeringen i ny material ska kunna ske på en jämn och hållbar nivå detta förslag skulle kosta Östersunds invånare 50 kronor per person och år.

Kommunen skulle, trots att man tar ett något högre ansvar i förbundet, bidra med mindre än hälften av summan per invånare än övriga medlemskommuner man skulle fortfarande ha en mycket billigare räddningstjänst än till exempel Sunsvall och Gävle.

Utgången av medborgarförslaget är mycket viktigt röstas det ner har vi valt att strunta i lagstiftning och bortsett från behov av fungerande material för räddningstjänsten och förbundet kommer inte att fungera långsiktigt.

Jag kan bara vädja till politikerna att sätta sig in i frågan och att de bryr sig om vår förmåga att utföra vårt uppdrag.

Håkan Olofsson

Brandman i Gällö och ordförande i brandmännens riksförbund avd Jämtlands räddningsförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel