Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu står Centern på egna ben

Samarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet tar slut i dag. Nu ska Centerpartiet stå på egna ben i Östersunds kommun.

Annons

2012 klev Centerpartiet in i majoriteten i Östersunds kommunstyrelse. På torsdagens kommunstyrelsesammanträde, det sista innan valet, tar partiet steget åt sidan.

– Det var hela tiden sagt att vi skulle sitta i majoriteten fram till valet. Nu avslutar vi samarbetet enligt avtalet. För oss är det viktigt att visa att vi är ett eget parti och går till val på våra egna frågor, säger Carina Asplund, första namn på listan till kommunfullmäktige.

En av de viktigaste frågorna som Centerpartiet går till val på är att partiet vill utveckla hela kommunen.

– Vi vill se Sveriges modernaste landsbygd. Vi vill tala om vilka fantastiska möjligheter det finnas för att bygga både villor och lägenheter utanför staden, säger Carina Asplund.

Under Centerpartiets delade tid vid makten har skolnedläggningar varit en het fråga. Om partiet får sin vilja igenom kommer inga byskolor läggas ner under den kommande mandatperioden. I stället vill partiet att 15 miljoner satsas på att rusta upp Ångsta skola.

– Vi var med och räddade skolorna i Bringåsen och Ångsta. Tyvärr lades Ope skola ner, säger Bosse Svensson, andra namn på listan.

När det gäller en annan het fråga – att ungdomar flyttar från kommunen – har Bosse Svensson sin ståndpunkt klar.

– Man kan inte bygga ett staket runt staden och säga att ingen ska flytta härifrån. Men vi måste skapa en kommun som är attraktiv för alla.