Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu skärps reglerna kring hanteringen av kontokort

Nu höjs det personliga ansvaret för ditt bankkort. En ny lag för med sig en självrisk på 1 200 kronor vid obehöriga bankomatuttag.

Riksdagen beslutade om den nya lagen (om obehöriga transaktioner) i slutet på juni. Den träder i kraft från och med den 1 augusti. Det är nya EU-direktiv som ligger till grund för ändringen; gemensamma regler ska gälla för alla konsumenter i Europa. Sverige har därför anpassat tidigare lagstiftning.

Den största skillnaden med lagförändringen är den självrisk som gäller när någon obehörig gör uttag med hjälp av en personlig kod. Självrisken är då på 1200 kronor.

Har kortinnehavaren varit grovt oaktsam med kort så ansvarar denne för förlust upp till 12 000 kronor. Vid extra försumlighet kan man bli skyldig att betala hela summan. Det gäller för dem som till exempel har lämnat kortet på en badstrand, eller hängt väskan på restaurangstolen.

– Om du upptäcker att du förlorat ett kort eller en anteckning om pinkod är det mycket viktigt att så snabbt som möjligt anmäla det till din bank, säger Ylva Yngvesson, på Swedbanks institut för Privatekonomi.

På hotellrum måste man numera använda sig av säkerhetsskåp för att ha räknats som tillräckligt aktsam. Hon råder konsumenter att inte ha uppskrivna koder på en lapp intill kortet och att framförallt ha kortet under uppsikt.

Den nya lagen för också med sig en annan förändring.

– En bra förändring är att butiker i Sverige från 1 augusti enligt lag inte får ta ut avgift av kunder som betalar med kort, säger Ylva Yngvesson.