Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu skänker kommunen bort Thomée

Turerna kring ångbåten Thomée fortsätter. Nu vill kommunen, som idag äger båten, skänka Thomée till den företagargrupp som tidigare har visat intresse att ta över driften av båten.

Läs mer: Ångarens turer är många – men inte på Storsjön

I ett utkast till ett köpeavtal, skriver kommunen att företagargruppen får överta Thomée för noll kronor mot att gruppen bekostar den renovering som måste göras på båten. I avtalet står också att företagargruppen måste, förutom renoveringen, hålla Thomée i trafik under åtta år.

Lämnas båten tillbaka innan den tiden har företagargruppen rätt att få tillbaka 50 procent av de pengar som lagts ut på renoveringen.

I över ett år har Thomée legat i Arvesund i väntan på att den nödvändiga renoveringen ska påbörjas. I drygt tre månader av året har båten dessutom legat på en slip utan att någon renovering har startat. Kostnaden för sliphyra, upptagning och sjösättning börjar nu närma sig betydande belopp, pengar som Östersunds kommun får betala. Nu har Thomée sjösatts igen för att ångaren Östersund ska stå på slipen under vintern.

– Det här känns väldigt tråkigt, säger Örjan Bergkvist på Arvesunds varv.

– Hade vi fått starta renoveringen i våras hade båten kommit ut i Storsjön till nästa sommar Nu verkar det som om Thomée blir liggande här en sommar till, vilket är synd, säger Bergqvist.

Tror du företagargruppen nappar på anbudet från kommunen?

– Jag tror att gruppen vill att vi runt ångaren Östersund även ska hjälpa till att driva Thomée. Men vi har nog med vårt och vill nog inte dra på oss en båt till. Men jag ställer gärna upp som konsult och rådgivare om företagargruppen vill det.

Curt Sillström är företagargruppens sammankallande. Han småskrattar åt kommunen pris på båten och säger att det är svårprutat.

– Vi har inte tagit ställning än om hur vi ska ställa oss inför förslaget. Vi inom gruppen ska träffas framöver. Men rent spontant kan jag säga att det vore bäst om Östersunds kommun tar sitt ansvar och fortsätter att äga Thomée. Jag tycker att båten fyller ett behov, säger Curt Sillström.

Han menar också att utan hjälp av gänget runt ångaren Östersund så blir det svårt att driva Thomée.

Båtentusiasten Ulf Olsson från Målsta har noga följt turerna kring Thomée. Redan i slutet av sextiotalet bjöd han på Thomée vid en auktion. Han och Frösö båtklubb vann på sitt gemensamma bud och därmed undgick Thomée från att skrotas. I den vevan togs båten senare över av Östersunds kommun.

– Det är stor skandal hur kommunen har skött den här affären. Men så blir det när ett ärende sköts av folk som inget begriper. Thomée är för Östersund lika viktig som rådhuset, Frösö kyrka eller Jamtli är för länet. Båten är en klenod som ska bevaras långt in i framtiden och den ska ägas av Östersunds kommun och ingen annan.

Ulf Olsson tycker att det inte är så viktigt att Thomée har reguljära turer, bara båten är ute på sjön då och då.

– Viktigast är att den ligger på sin plats nere vid kajen, så turisterna kan gå och titta på henne och ta bilder som de alltid gjort.

Örjan Bergkvist håller med.

– Helt klart vore det bäst om kommunen skötte drift och underhåll av Thomée. Det är ju inga jättebelopp det handlar om, säger Bergqvist.