Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska sjuksköterskorna få högre lön

Fem miljoner kronor kommer att satsas för att höja sjuksköterskornas löner under nästa år.

Men troligtvis blir det ytterliga sex miljoner, om landstinget får återbetalning från AFA.

Det är allmänsjuksköterskorna som det ska satsas på i första hand. Bland annat handlar det om en tusenlapp i höjning i ingångslön, från dagens 22 000 kronor i månaden till 23 000 kronor och så tillkommer det riktade satsningar. Pengarna kommer att fördelas i förhandling med Vårdförbundet.

– Alla kan inte räkna med att få en löneförhöjning, säger landstingsdirektören Björn Eriksson.

Men moderaterna vill mer. De vill höja ingångslöner och lägstalöner för sjuksköterskegruppen till 24 000 kronor i månaden.

– Vi vill inte vänta in eventuell AFA-återbäring för 2014 utan vi satsar direkt 11 miljoner på hela sjuksköterskegruppen som består av 1 100 heltidstjänster, det betyder 600 kronor mer i månaden för alla, säger Christer Siwertsson.

För åren 2015 och 2016 vill de satsa 15 miljoner per år, vilket innebär 800 kronor mer i månaden för hela sjuksköterskegruppen. Utöver detta vill de satsa 3,5 miljon årligen för att höja ingångslöner och minimilöner för allmänsjuksköterskorna till 24 000 kronor.