Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska Per Albin-torpet renoveras

Tapeterna har hon redan tittat ut och planerna för vad mer som behöver göras är redan spikade. Nu kliar det i fingrarna på Erika Nilsson. Bara den lilla skogsvägen är lagad åker hon iväg till Mörtkullnäset vid Nagasjön och tar tag i torpet. För nu ska det renoveras.

Erika Nilsson kan knappt hålla sig. Hon har handväskan full med foton som visar familjens lilla paradis, Per Albin-torpet ”mitt ute i skogen vid Nagasjön” som hennes farfar skaffade för cirka 30 år sedan.

– Då var lägdorna alldeles igenvuxna. Det växte en tall genom vardagsrumsgolvet och ladugården var fallfärdig, berättar Erika.

Det blev ganska snart ett släktprojekt att mötas på Mörtkullnäset. Huset renoverades, ladugården revs och en ny byggdes upp. De skaffade en traktor så de kunde bryta upp lägdorna igen och anlägga jordgubbs- och potatisland.

När Erikas farfar gick bort överlät han ansvaret för torpet till Erika, eftersom hennes föräldrar redan har byggt en egen liten stuga på gården, och Erika har alltid visat intresse för torpet och att fixa med det.

– Och nu börjar det bli dags att göra en hel del saker på det igen, säger hon.

Hon har alltid gillat att ta tag i praktiska saker och har lärt sig av sin pappa hur man ska gå till väga. Redan förra året satte hon händerna i ett annat torp inom släkten.

Men nu har Erika bara Mörtkullnäset i tankarna. Och hon väntar otåligt på att den lilla skogsvägen dit blir farbar igen. Under våren har tjällossningen skurit av den.

– Förhoppningsvis kan vi fara dit i månadsskiftet. För nu riktigt kliar det i fingrarna, säger hon.

Tapetsering blir ett första projekt och hon har redan valt ut tapeter. Det blir inte i någon Ikea-stil med ”bara vitt med någon färgad kudde”. Utan det blir i en äldre stil som passar till huset, säger hon.

– Tanken är att varje rum ska få sin personliga touche. Det blir bland annat ”Röda rummet”, ”Rosenrummet” och ”Blå rummet”.  Vi ska ta oss an det stora sovrummet på övervåningen först, säger hon och börjar förklara problematiken med att tapetsera i gamla hus som rör sig så tapeterna kan spricka. Vävtapeter är därför ett bättre val, flikar hon in.

I vardagsrummet planerar hon att göra en fondvägg med bara gamla böcker.

– Och i köket ska det göras en del så det kommer in mer ljus, eftersom vi inte har någon ström i huset och bara har gasollampor.

I köket planerar hon även att göra inbyggda sittplatser och kanske bygga en köksö och göra förvaringsutrymmena så smarta som möjligt.

– Och så ska vi göra en riktig hall så man kan hänga av sig kläderna där. Förut har vi hängt kläderna på älghornen som sitter på köksväggarna, förklarar Erika med ett skratt.

Planerna tar inte slut där. Tanken är även att källaren, där det finns en gammal bakugn, ska få sig en omgång. Tidens tand och väderväxlingarna har påverkat huset och där behövs det bytas träbjälkar.

– I källaren ska vi ”fli upp” så man kan baka tunnbröd och pizza där, säger hon längtansfullt.

Det är en rad projekt som väntar och Erika har ännu fler planer både invändigt och utvändigt, men hon jobbar inte ensam. Med all sannolikhet blir det ett nytt ”släktprojekt” på Mörtkullnäset.