Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska mobiltäckningen utredas

Efter år av rapporter om dålig eller obefintlig mobiltäckning tas nu ett rejält grepp om situationen.

Regionförbundet och Länsstyrelsen ska reda ut vad som behöver göras och vem som ska göra det.

För att en gång för alla få svar på vilka som har problem med mobiltäckningen och vad som ska göras åt situationen har Länsstyrelsen och Regionförbundet tagit på sig uppgiften att se över behoven och hur de ska tillgodoses.

– Det behövs en kartläggning och att den kopplas till operatörerna och vad de kan åstadkomma för några lösningar som är ekonomiskt hållbara, säger den tillförordnade landshövdingen Susanna Löfgren.

I samband med ett stort mobiltäckningsmöte i Östersund, med bland annat mobiloperatörer, länets näringsliv och kommuner, började diskussionerna och de kommer att fortsätta en tid framöver.

– Vi i Regionförbundet och Länsstyrelsen tar ansvaret för att gå vidare i arbetet med att kartlägga, hitta lösningar och samtala med teleoperatörer och staten, den stafettpinnen tar vi nu för att snabbt kunna samla in var det största behovet finns, säger Robert Uitto (S), ordförande för Regionförbundet.

Problemen med mobiltäckningen i länet handlar dels om kapacitetsproblem där täckningen redan finns och dels om de platser som inte har någon täckning alls.

– Ska man kunna bo och arbeta i det här länet så måste man börja med att det finns en grund för täckning i hela länet, så den diskussionen är viktigast sedan går vi vidare med det andra, säger Robert Uitto (S).

Den stora frågan blir i slutändan att reda ut vem som ska bekosta en utbyggnad av telenätet så att hela länet får tillgång till mobiltäckning.

– Efter att behovet är inventerat måste vi börja titta på finansieringen för det är det hittills ingen som har gjort.

Statliga och regionala stöd kan vara en tänkbar lösning som nämndes under mobiltäckningsmötet.

– Sedan är det viktigt att veta vilka krav vi ska kunna ställa på staten och inte minst på teleleverantörerna, säger Robert Uitto (S).